null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pensioenpaniek: hoeveel geld hebben we nodig op onze oude dag?

Dat appeltje voor de dorst, is dat er straks nog wel als we met pensioen gaan? En wat hebben we eigenlijk nódig?

Je hele werkende leven ben je gewend dat er maandelijks geld binnenkomt, daar is je uitgavenpatroon op gebaseerd. Als je met pensioen gaat, komt er geen salaris meer binnen. Maar dat is niet de enige verandering op financieel gebied, weet Erica Verdegaal, econoom en columnist van het Financieel Dagblad.

“Je krijgt AOW, aangevuld – mits je het hebt opgebouwd – met je pensioen. Daarnaast zakken de inkomstenbelastingtarieven in de eerste schalen een beetje, waardoor je iets minder belasting hoeft te betalen. Ook zijn er tal van seniorenkortingen, die soms al veel vroeger ingaan dan de pensioenleeftijd. Zo kun je vaak voordelig naar de bioscoop, het theater en de sportschool, bieden attractieparken als de Efteling en Walibi kortingen voor ouderen die met hun kleinkinderen op pad zijn, geven de NS 25 procent korting op internationale treinreizen, en heb je met een persoonlijke ov-chipkaart 34 procent korting in de bus, tram en metro.”

Geef je, als je stopt met werken, meer uit omdat je meer vrije tijd hebt?

“Dat hoeft niet. Zeker mensen die echt oud zijn geven niet veel uit, simpelweg omdat ze niet zo veel meer kunnen. Maar ook als je nog fit bent, betekent meer vrije tijd niet automatisch meer uitgaven. Meer vrije tijd biedt vooral meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld om toch nog wat bij te verdienen. Er zijn mensen die zich weer laten inhuren door hun voormalige werkgever, of die via een 65-plus-uitzendbureau iets nieuws gaan doen. Zeker als je niet vasthoudt aan een hoog salaris is er heel wat mogelijk. Ook zie je soms dat mensen nog een nieuwe carrière starten als ondernemer.”

Wat heb je straks nodig?

“De vuistregel is dat je na je pensionering tachtig procent nodig hebt van de inkomsten die je nu hebt. Maar het hangt natuurlijk ook af van je leefstijl en wensen. Beter dan je af te vragen wat je nodig hebt, is het om uit te zoeken wat je straks te besteden hebt, en daar je wensen op af te stemmen. Ga ervan uit dat je 85 jaar wordt – dat is nu het gemiddelde, en na hun 85ste hebben mensen over het algemeen niet zo veel meer nodig – en je weet hoeveel je per maand kunt uitgeven van je pensioenuitkering.”

Als dat plaatje tegenvalt, wat kan dan, behalve doorwerken, nog wat extra’s opleveren?

“Bereid je voor. Je schulden en je hypotheek aflossen is straks zeker in je voordeel. En kleiner gaan wonen levert ook veel op. Het is daarom verstandig om je al vroeg in te schrijven bij een woningbouwvereniging, zodat je tegen de tijd dat het nodig is in aanmerking komt voor een betaalbare huurwoning. Blijf je liever in je eigen huis wonen, dan kun je kamers gaan verhuren. De opbrengst is tot ruim vijfduizend euro per jaar belastingvrij. Oppassen op de kleinkinderen kan ook lucratief zijn. Als je een diploma haalt, krijgen je kinderen gewoon kinderopvangtoeslag.”

Erica Verdegaal schreef een aantal boeken over hoe je verstandig met geld omgaat. Meer informatie vind je op ericaverdegaal.nl.

Het laatste AOW-nieuws

Iedereen die ten minste vijftig jaar in Nederland heeft gewoond, heeft recht op AOW, een ouderdomsinkomen dat levenslang wordt uitgekeerd. Het wordt vastgesteld op grond van het minimum bestaansniveau. Dat komt momenteel neer op € 1.144 bruto per maand voor een alleenstaande en € 788 bruto per maand voor gehuwde of samenwonende partners. De AOW is gebaseerd op een omslagstelsel waarin niet-werkenden worden betaald door werkende mensen. In 2011 was de verhouding werkenden en niet-werkenden 4:1. Dat betekende dat vier werkenden

AOW opbrachten voor één niet-werkende. Maar we worden ouder en het aantal werkenden neemt af. Tegenover de groeiende groep ouderen staan dus steeds minder werkenden. Het human-resourcesbedrijf Aon Hewitt heeft voorspeld dat op basis van de huidige situatie in 2040 tegenover iedere niet-werkende nog maar twee werkenden staan. Willen we in 2040

de verhouding van 2011 bereiken, dan zal de AOWleeftijd naar ruim 72 jaar moeten worden gebracht.

Reken het zelf uit

Voor een goed inzicht in wat je na je pensionering aan inkomsten hebt, ontwikkelde het Nibud de rekentool Pensioenschijf-van-vijf. AOW, werknemerspensioen, verzekeringen en bankspaartegoeden, je eigen vermogen, inkomsten uit werk na je pensionering, plus je geschatte uitgaven: het komt allemaal aan bod, waardoor je een goede indicatie krijgt van je besteedbaar maandinkomen na je pensioen. nibud.nl/consumenten/schijf-van-vijf

Tekst: Deirdre Enthoven

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Pensioenpaniek' uit Margriet 2017-07. Je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl, ook kun je het artikel lezen via Blendle.

null Beeld

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden