null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Patiënten kunnen met partner slapen dankzij ‘koppelbedden’ van UMC Utrecht

“Om samen te zijn tot het laatst, nog een keer samen een ontbijtje, samen wakker worden. Dat ons dat gegund wordt, dat is zo fantastisch.” Zo reageerde een patiënt op de nieuwe koppelbedden.

Dankzij de nieuwe bedden kunnen patiënten, die in hun laatste levensfase zitten, nu samen met hun partner slapen.

Obstakel

Je hebt het op vakantie vast wel eens meegemaakt, twee eenpersoonsbedden die je aan elkaar kunt schuiven. Het is niet ideaal, maar het is ook geen ramp. Maar wanneer je afscheid moet nemen van je partner, is dat een veel groter obstakel. Dat vinden ook patiënten en zorgverleners van het UMC Utrecht. Daarom kwam verpleegkundige Marian Scheepers, van de afdeling Oncologie, met het idee van de koppelbedden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Koppelbedden

Marian las hoe twee eenpersoonsbedden, middels een speciale constructie, gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot een comfortabel tweepersoonsbed. Niet veel later werd haar initiatief gerealiseerd in het ziekenhuis. Volgens Ginette Hesselmann, van het Consultatieteam Ondersteunende en Palliatieve zorg, is het een fijne toevoeging aan de zorg: “Fijn om dit te kunnen toevoegen aan onze zorg. In de allerlaatste levensfase is goed afscheid nemen zo ontzettend belangrijk, voor de patiënt en voor de mensen die achterblijven. Intimiteit is voor veel mensen essentieel daarbij. Dan hoort het dus ook bij goede zorg dat we daar op een comfortabele manier ruimte aan geven. ”

Alle afdelingen

Dankzij de steun van stichting Roparun zijn de koppelbedden inmiddels beschikbaar op alle afdelingen van het ziekenhuis. Nu maar hopen dat meerdere ziekenhuizen dit prachtige initiatief zullen doorvoeren, zodat patiënten deze laatste momenten met hun partner kunnen delen.

Bron: UMC Utrecht

Beeld: iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden