Pas op: schadelijke stoffen gevonden in populaire parfums | Margriet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op: schadelijke stoffen gevonden in populaire parfums

Heb jij een luchtje van Chanel, Ralph Lauren, Paco Rabanne of een ander bekend merk? Dan zou het wel eens kunnen dat er schadelijke chemicaliën in zitten. Uit een onderzoek van Stichting Tegengif, de Deense consumentenbond en Belgische organisatie ‘Kom op tegen Kanker’ blijkt namelijk dat er in dit soort populaire parfums soms zorgwekkende, schadelijke stoffen zitten. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Hoe erg is het als je dagelijks aan een kleine hoeveelheid van die stoffen wordt blootgesteld?

Schadelijke stoffen in populaire parfums

In het onderzoek naar de mogelijk schadelijke stoffen in twintig populaire parfums werden er 26 problematische chemicaliën gevonden. Het ging om stoffen die onder andere geassocieerd worden met allergieën, een verstoring van je hormonen en een vermindere vruchtbaarheid. Daarnaast zouden deze stoffen ook moeilijk afbreekbaar zijn in het milieu.

In meerdere parfums is onder andere de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Dit zou bijdragen aan de houdbaarheid van het parfum, maar kan schadelijk zijn. Daarnaast is er in een enkel luchtje de geurstof butylphenyl methylpropional aangetroffen, wat reproductietoxisch is. Dat kan volgens Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, schadelijk zijn voor de voortplanting of het nageslacht. Die stof is in cosmetica vanaf 1 maart 2022 op de Europese markt verboden, maar de andere aangetroffen chemicaliën in de populaire parfums zijn dat niet.

Benieuwd of jouw favoriete parfum er ook tussen staat? Bekijk dan híer het rapport.

Lees ook: Deze ingrediënten in lippenbalsem kun je het beste vermijden

Hoe gevaarlijk is dat?

Als je dagelijks een paar spuitjes parfum draagt, vraag je je misschien af hoe schadelijk het dan is om aan dit soort stoffen blootgesteld te worden. Het gevaar zit ‘m daarbij vooral in dat we naast parfum vaak ook veel andere verzorgingsproducten gebruiken waar dit soort schadelijke stoffen in kunnen zitten. Volgens onderzoek gebruiken veel mensen tussen de twaalf en zestien producten met dit soort stoffen er in per dag, wat neerkomt op meer dan 160 schadelijke stoffen waaraan je blootgesteld wordt. En volgens Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing van Kom op Tegen Kanker, kan langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen bijdrage aan het ontstaan van sommige borstkankers. Ook als het maar om een lage dosis van dit soort stoffen gaat. Het is daarom goed om de blootstelling aan die hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten zoveel mogelijk te vermijden en bijvoorbeeld voor (ecologische) alternatieven te kiezen, zonder schadelijke chemicaliën.

Bron | Radar
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden