null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Pas op: je verbrandt nu veel sneller in de zon dan normaal

Het lijkt sinds het begin van de coronacrisis wel ineens élke dag stralend en zonnig weer te zijn. Volgens weerdeskundigen hebben we dat goed gezien: de zon schijnt een stuk krachtiger sinds het virus in ons land is. Daardoor kun je zélfs een stuk sneller verbranden.

Natuurlijk is het niet het coronavirus zelf dat zorgt voor die stralende zon, maar de crisis en maatregelen hebben wel flink wat invloed op het weer.

Minder luchtvervuiling

Volgens meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar zijn er meerdere dingen, die veranderd zijn door de coronacrisis, die veel invloed hebben op het weer. Door de coronacrisis is er veel minder luchtvervuiling, zegt hij tegen RTL Nieuws. In plaats van elke dag honderden kilometers file is het, nu veel mensen thuiswerken, een stuk rustiger op de weg. Ook is er een stuk minder vliegverkeer. "Vliegtuigen, maar ook auto's stoten normaal kleine roetdeeltjes uit, die noemen we ook wel aerosolen. Die aerosolen zijn nodig bij de vorming van wolken. Zo zie je normaal gesproken bijvoorbeeld dat er boven de haven van Rotterdam meer wolken hangen, omdat daar meer uitstoot is en er dus meer aerosolen in de lucht zweven", zegt Dorrestein.

Ook is er minder mist door de coronacrisis; dat komt door diezelfde aerosolen. Mist wordt gevormd als waterdeeltjes zich hechten aan die roetdeeltjes, dus ook mist zullen we iets minder zien nu de uitstoot omlaag is gegaan.

Lees ook: Zó wordt gevoelstemperatuur door meteorologen bepaald

Meer directe straling

Minder wolken en minder mist, betekent dus meer directe straling van de zon, waardoor deze een stuk krachtiger lijkt. Maar die aerosolen hebben ook nog op een andere manier invloed op hoe fel de zon is. De kleine roetdeeltjes in de lucht weerkaatsen normaal gesproken ook nog eens het zonlicht, waardoor de kracht van de zon minder sterk wordt. Ook dit gebeurt nu weinig, waardoor de zon een stuk krachtiger is. En van die extra felle zon zullen we deze zomer de gevolgen vast merken.

Zon is krachtiger

Volgens Dorrestein is de zonkracht nu steeds al een stukje hoger dan normaal, en als de maatregelen aanhouden kan dat flink stijgen. "Normaal gesproken halen we in Nederland maximaal zonkracht acht", zegt Dorrestein. "Als de coronamaatregelen zo blijven en er weinig vliegverkeer en verkeer op de weg is, kan het maar zo dat we deze zomer een zonkracht negen halen." En die hogere zonkracht is lekker, maar zorgt er ook voor dat je sneller verbrandt. Goed insmeren dus, als je deze zomer lekker van de zon geniet in de tuin of op je balkon.

Onweer

Helaas kan die hoge zonkracht er ook voor zorgen dat we juist veel meer harde onweersbuien krijgen, zegt Dorrestein. Omdat de zon zonder belemmering van de wolken kan schijnen, warmt de aarde namelijk meer op. “Het verschil in temperatuur aan de grond en temperatuur in de lucht wordt dan groter en dat kan ervoor zorgen dat er grotere onweersbuien komen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden