null Beeld

Partner Femke Halsema doet opvallende uitspraak: “Het wapen was van mij”

Toen de zoon van Femke Halsema en Robert Oey afgelopen zomer werd gearresteerd, spraken de kranten er schande van. De zoon van de burgemeester zou hebben ingebroken op een verlaten woonboot en daarbij een verboden wapen bij zich hebben gedragen, iets wat Femke niet veel later in een brief erkende. Hoewel ze destijds liet weten dat het om een nepwapen ging, spreekt haar partner Robert dat nu tegen.

In een openhartig interview met het NRC vertelt de documentairemaker en filmproducent dat het wapen dat zijn zoon bij zich droeg een echte revolver was, afkomstig van hem zelf.

Geleend voor filmshoot

Het wapen in kwestie, vertelt Robert, is een echte, onklaar gemaakte revolver, aangeschaft in Duitsland. “Ik ken het wapen al twintig jaar. We hebben het in 1999 gefotografeerd voor het logo van onze toenmalige productiemaatschappij.” Sindsdien is de revolver eigendom van een goede vriend, die ook in de stad woont. Daar heeft Robert het wapen een paar weken voor de aanhouding van zijn zoon opgepikt voor een filmshoot.

Wapen in ambtswoning

Na de shoot heeft Robert het wapen meegenomen naar de ambtswoning. “Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd. In een la waar ik ook wel eens de telefoons van de kinderen verstop wanneer ze straf hebben,” zo legt hij uit. Als Robert een paar dagen later naar Bangkok moet voor opnames, twijfelt hij nog of hij het wapen moet verstoppen, iets wat hij uiteindelijk niet heeft gedaan. “Dat moment is nog heel vaak door m’n hoofd gegaan,” aldus Robert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Telefoontje Femke

De filmproducent is nog geen twee dagen in Bangkok als zijn telefoon om drie uur ’s nachts gaat. Het is zijn vrouw: “Femke zei: onze zoon is gearresteerd met een verboden wapen. Ik ga hem nu ophalen uit de cel. Ik wist meteen: dat is mijn wapen, mijn zoon heeft hem uit die la gehaald.” Opvallend genoeg zegt hij op dat moment nog niks tegen zijn vrouw. “Femke wist niet dat er een verboden wapen op de ambtswoning lag. En het grappige is, in alle commotie heeft ook niemand gevraagd: waar komt dat wapen vandaan?”

Niet naar huis gekomen

Als Femke later op de avond hun zoon heeft opgehaald bij de politie, besluit Robert alsnog te vertellen dat het wapen van hem is. Als Femke hem vraagt om terug naar huis te komen, doet hij dat niet. “Ik ben nog twaalf dagen in Bangkok gebleven. Ik heb het weggestopt en heb me volledig op m’n werk gestort daar. Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis. Misschien is dat secundair maar zo reageer ik.”

Brief aan Amsterdammers

Als de zaak een aantal weken daarna alsnog door de media wordt opgepikt, besluit Femke openheid te geven in een brief aan alle Amsterdammers. Een brief waar Robert naar eigen zeggen voor het publiceren geen inzage in heeft gehad. “Ze heeft de hele nacht zitten typen. Ik ben gewoon gaan slapen en las de brief pas de volgende ochtend.” In de brief geeft Femke openheid van zaken en uit zij ook haar woede over de wijze waarop De Telegraaf haar minderjarige zoon aanpakt. Dat haar zoon met een echt wapen is opgepakt, afkomstig van zijn vader, verzwijgt ze op dat moment nog.

‘Flikker op met je ambtswoning’

Volgens Robert is de kwestie tot vandaag de dag zelfs nog niet besproken door de twee. “Ik ben hier heel eerlijk in: deze kwestie is nog niet uitgesproken tussen Femke en mij. Maar ze is natuurlijk heel boos. We kunnen prima ruzie maken, dat is het niet. Maar ze heeft het nog niet tegen me gezegd, al wil ze dat natuurlijk heel graag. Ze heeft nog niet geroepen: ‘Paardenlul, hoe kún je nou…?’ Ze kan dat zeggen, maar dan zeg ik tegen haar: ‘Dit is gewoon mijn werk. Flikker op met je ambtswoning!’ Dat is de ruzie die we nu beiden uit de weg gaan.”

Bron | NRC

Beeld | ANP

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden