null Beeld

Parkeerschaamte? Een kwart van de Nederlanders heeft hier last van

Rij jij liever nog een extra rondje als er alleen een lastig parkeervak vrij is? Dan ben je lang niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 24 procent van de Nederlanders last heeft van parkeerschaamte. Het zijn vooral vrouwen die onzeker zijn over hun parkeerkunsten.

Breekt het zweet jou ook uit wanneer je met een bijrijder moet inparkeren?

Parkeerschaamte

Uit een onderzoek van RWDdata.nl onder bijna 1100 Nederlandse weggebruikers blijkt dat een kwart van de ondervraagde een lastige parkeerplek liever vermijdt. Zowel bij het in- en uitparkeren op een lastig parkeervak zijn het vooral jonge vrouwen die zich vaak schamen. Gemiddeld hebben 12 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen in deze situatie last van parkeerschaamte. Dat ligt bij vrouwen tussen de 18 en 29 jaar zelfs op 68 procent. Flink bovengemiddeld dus. Volgens Peter Abrahamse, manager bij RWDdata.nl betekent dat niet dat het vooroordeel dat mannen beter kunnen rijden met deze cijfers wordt bevestigd. Het geeft volgens hem vooral aan dat vrouwen voorzichtiger zijn in het verkeer, ze nemen hierbij liever het zekere voor het onzekere.

Geen bijrijders

Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat voor veel automobilisten niet alleen de parkeerschaamte, maar ook tijdens de rest van de reis een bijrijder voor onzekerheid zorgt. Ook hier voelen vooral vrouwen zich met een bijrijder minder op hun gemak op de weg, namelijk 38 procent tegenover 29 procent van de mannen. Wel blijkt een bijrijder soms best handig te zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een kwart van de vrouwen hun bijrijder weleens heeft laten in- of uitparkeren tegenover 5 procent van de mannelijke automobilisten. Daarnaast vermijdt gemiddeld 53 procent van de vrouwen een lastig parkeervak wanneer er een bijrijder aan boord is, tegenover 20 procent van de mannen. Ook hier schieten vrouwen tussen de 18 en 29 jaar met 74 procent, weer boven het gemiddelde uit.

Lees ook: 5 tips bij rijangst: ‘De drempel om de snelweg op te gaan werd steeds groter’

Opfriscursus

Uit het onderzoek blijkt dat 17 procent van de ondervraagden hun rijvaardigheden zo verslechterd vindt, dat ze denken waarschijnlijk te zakken als ze opnieuw rijexamen zouden moeten doen. Daarnaast geeft een zesde van de mensen aan een speciale parkeercursus te willen doen. Volgens manager Abrahamse is het vooral een kwestie van vertrouwen krijgen in jezelf. Vermijd het fileparkeren of die helling niet, maar ga de uitdaging, zelfs met bijrijder, aan. Op die manier zal je zekerder worden in het verkeer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RWDdata.nl, Metro Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden