null Beeld

Ouderenuurtje keert officieel weer terug in de supermarkt

Het coronavirus grijpt nog steeds snel om zich heen. Om ouderen en andere kwetsbare groepen extra te behoeden voor een coronabesmetting heeft het kabinet daarom besloten om opnieuw het ouderenuurtje in de supermarkt verplicht te maken. Het gaat om twee verschillende momenten per dag, waar de winkel exclusief toegankelijk is voor deze doelgroepen.

Even snel een boodschap doen? Misschien sta je vanaf maandag dan voor een dichte supermarkt.

Twee keer een ouderenuurtje in de supermarkt

Vanaf aanstaande maandag 5 oktober is het ouderenuurtje in de supermarkt verplicht. Tussen 07:00 uur en 08:00 uur kunnen ouderen en andere kwetsbaren exclusief hun boodschappen doen. Maar dat is nog niet alles, naast het ochtenduur moet er namelijk op een ander moment van de dag ook een ouderenuurtje in de supermarkt komen. Welk tijdstip dit is, dat mogen de supermarkten zelfs bepalen. Daarnaast blijft de supermarkt voor ouderen en kwetsbaren ook op de andere geopende uren toegankelijk.

Voor wie is het ouderenuurtje?

Het ouderenuurtje is speciaal in het leven geroepen voor mensen die ouder zijn dan zeventig jaar en mensen van alle leeftijden die kampen met gezondheidsproblemen en onderliggende ziektes. Denk bijvoorbeeld aan mensen met chronische luchtweg- of longproblemen en hartpatiënten. Het RIVM maakte hiervoor deze lijst met risicogroepen.

Lees ook: Zó (on)gevaarlijk is het om boodschappen te doen in coronatijd

Uitzondering voor de lokale supermarkt

Het exclusieve ouderenuurtje is niet voor alle supermarkten verplicht, maar geldt voor filialen die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten. In enkele lokale supermarkten gaat deze regel dus niet in. Overigens is het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) niet tevreden met het besluit van het kabinet om het ouderenuurtje te verplichten. Dat komt omdat dit voor elke supermarkt met ruimte voor meer dan dertig mensen verplicht is, ook in gebieden waar relatief maar weinig ouderen en kwetsbaren wonen. Daarnaast vinden zij het niet haalbaar om naast het ouderenuurtje in de ochtend midden op de dag nogmaals de deuren dicht te doen voor klanten die niet tot deze speciale groep behoren. Na de eerste week zal het CBL samen met vertegenwoordigers van ouderen en kwetsbare groepen evalueren of de speciale openingstijden effect hebben.

Ouderenbond is tegen het uurtje

Ook de ouderenbond ANBO vindt het ouderenuurtje in de supermarkt niet nodig. De organisatie noemt het stigmatiserend en denkt dat dit in de praktijk niet zal werken. Ook zijn zij bang dat het irritatie oplevert bij andere groepen die op sommige tijdstippen dus de supermarkt niet in mogen. Zo lang iedereen netjes anderhalve meter afstand houdt, is dat exclusieve boodschappen doen volgens de ANBO helemaal niet nodig.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NU.nl, Metro Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden