null Beeld

Oranjebond presenteert plannen om Koningsdag tóch massaal te vieren dit jaar

Jarig zijn in de coronacrisis is geen feestje. Maar Koningsdag moet dat alsnog wel worden, als het aan de Oranjebond ligt. Die heeft namelijk plannen gepresenteerd om de verjaardag van de koning op 27 april toch groots te vieren. En op dat 'Woningsdag'-programma, heeft koning Willem-Alexander akkoord gegeven.

Het wordt een bomvol programma zelfs, waarbij de coronacrisis zeker niet vergeten wordt.

Vlag uit

Ten eerste roept de Oranjebond iedereen in Nederland op om op 27 april de vlag uit te hangen. "Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving."

Wilhelmus zingen

Om 9.45 uur worden de klokken door het hele land geluid. Om 10.00 uur begint de Koningsdag-uitzending op tv. In de hoop dat we luidkeels meezingen vanuit onze tuin, vanaf ons balkon of uit het raam, speelt het Concertgebouworkest dan het Wilhelmus. Of heb jij daar eerst een oranjebittertje voor nodig?

Digitale kleedjesmarkt

En dan barst het verdere programma los. Denk aan een digitale kleedjesmarkt, een compilatie van vorige Koningsdag-verslagen bij de NOS en de overhandiging van verjaardagspost aan koning Willem-Alexander.

Bitterzoete verjaardagspost

Verjaardagspost met een bitterzoete smaak wel. De Oranjebond roept kinderen tot twaalf jaar namelijk op om brieven te schrijven en tekeningen te maken over hoe zij zich voelen in deze coronacrisis. Die moeten vóór 22 april zijn opgestuurd. Vervolgens wordt het gebundeld en live op tv overhandigd aan de koning.

Ali B

Door de coronacrisis kunnen er nu geen grote concerten met publiek gegeven worden. Maar Ali B is met een mooi plan gekomen: samen met burgemeesters roept de rapper andere muzikanten en artiesten op om voor ouderen in hun omgeving op te treden, tussen 15.00 uur en 16.00 uur. En zo kan het dus zijn dat Ali B plotseling voor een verzorgingshuis staat. Of misschien André Hazes?

Nationale toost

Om 16.00 uur zit het programma erop. Als afsluiter wordt er dan een nationale toost op de koning uitgebracht. En hij zal vast ook zelf meeproosten. "Op de gezondheid van iedereen", aldus de Oranjebond. "In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Oranjebond, nationaletoost.nl

Beeld | RVD - Martijn Beekman

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden