null Beeld

Opvoedcursus verplicht voor ouders?

null Beeld

De onwetendheid over hoe een kind opgevoed moet worden, is een belangrijke oorzaak van bijvoorbeeld kindermishandeling. Vandaar dat alle ouders een verplichte opvoedcursus moeten volgen.

null Beeld

Dat is wat netwerk tegen kindermishandeling, No Kidding, beweert. Maar waar komt het geld vandaan om deze cursussen te bekostigen? Friso van der Wal, directeur van No Kidding, heeft hier wel een antwoord op. “De overheid moet investeren. Dat scheelt je later miljarden euro’s: er is een aantoonbare relatie tussen kindermishandeling en crimineel gedrag, ziektes en werkloosheid. De cursus kan gegeven worden door basisschoolleraren, of door bestaande vrijwilligersorganisaties.”

De VVD is het er ook mee eens dat er iets tegen kindermishandeling gedaan moet worden. Maar volgens hen kan het probleem niet ondervangen worden door middel van een verplichte cursus, omdat er veel ouders zijn die het niet nodig hebben.

Volgens Jan Willems, hoogleraar rechten van het kind van de Universiteit Maastricht, zouden de cursussen ook niet verplicht moeten zijn. Hij beweert dat mensen de cursus op vrijwillige basis wel bij zouden wonen. Het is vooral de overheid die het moet verplichten om cursussen te geven en de ouders vrijwillig laten in de keuze om het wel of niet bij te wonen.

Hoe denkt u hierover? Vindt u dat opvoedcursussen verplicht moeten zijn?

Bron: metronieuws

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden