null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opvallend: op déze dag in de week eet bijna iedereen te weinig vezels

We eten in Nederland massaal te weinig vezels. Hoewel het Voedingscentrum een minimum van 30 gram per dag voor vrouwen en 40 gram per dag voor mannen adviseert, komen we daar bij lange na niet aan.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en de Maag Lever Darm stichting blijkt dat er één dag is waarop we massaal een vezeldip hebben.

Te weinig vezels

Vezels zijn een essentiële voedingsstof voor een gezonde spijsvertering. Een tekort aan vezels kan eraan bijdragen dat ons darmstelsel verstopt raakt. Toch krijgen we er massaal te weinig van binnen: vrouwen krijgen gemiddeld 18 gram vezels binnen per dag binnen en mannen 22. Vooral in het weekend (en op andere dagen dat we vrij zijn) blijken we minder vezels te eten. "De eindresultaten van het project laten nog even op zich wachten, maar we kunnen nu wel al zien dat mensen een opmerkelijke 'dip' in hun vezelinname op zaterdag ervaren", aldus onderzoeker Iris Rijnaarts.

Oorzaak

Dat we juist in het weekend te weinig binnenkrijgen, komt volgens Rijnaarts waarschijnlijk door de veranderende routine op de momenten dat we vrij zijn. Mogelijk spelen een andere dagindeling en een ander ritme een grote rol. Er liggen meer verleidingen op de loer en onze discipline om gezond te eten ligt lager. Een snelle hap in bijvoorbeeld de voetbalkantine is dan snel gekozen.

Tips

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders gebaat zijn bij praktische tips om ook in het weekend veel vezels te eten. Volgens Rijnaarts is dat met een kleine aanpassing al gedaan. Een paar slimme wisseltrucs zorgen er namelijk al voor dat je je vezelniveau snel opkrikt. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, stop standaard een stuk fruit in je sporttas of kies voor een handje noten in plaats van een portie bitterballen. Heb je in het weekend juist zoete trek? Bak dan bijvoorbeeld zelf heerlijke koekjes van havermout, of kokos-dadelballetjes.

Lees ook

Vezels zijn gezond, maar kun je er eigenlijk ook te veel van eten?

Bron | Medicalfacts

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden