null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opvallend: kinderen hebben een grotere kans om dik te worden als opa en oma regelmatig oppassen

Kan je niet wachten om je kleinkind te verwelkomen of ben je al opa of oma? De leukste weetjes voor grootouders op een rij!

Margriet samen met Ouders van Nu

Korte leuke weetjes

Bevallen

Wist je dat 97% van de vrouwen bevalt met hun partner erbij? En op nummer twee, staat moeder (12%)! Althans bij de bevalling van het eerste kind. Bij de tweede bevalling is oma er minder vaak bij.

Kleinkinderen

Opa’s en oma’s van nu hebben gemiddeld vier á vijf kleinkinderen.

Dichtbij

Opa en oma zijn vaak in de buurt. Gemiddeld wonen ze 22 kilometer verderop.

Appje

Veel grootouders zijn best handig met computers. En ruim de helft van alle Nederlandse opa’s en oma’s verstuurt app'jes.

52 jaar

Een vrouw wordt gemiddeld op haar 52e oma, en een man op zijn 54e opa.

Oppas

Ongeveer een derde van de oma’s en een kwart van de opa’s zorgt één dag per week voor de kleinkinderen, de ouders zijn dan aan het werk.

Langer genieten van je kleinkinderen

Veertig jaar geleden werden opa’s en oma’s gemiddeld ruim 60 jaar, nu ruim 80 jaar.

Nog één koekje dan

Uit Fins onderzoek blijkt dat kleinkinderen een grotere kans hebben om te dik te worden als oma en opa regelmatig oppassen. Volgens professor Antti Tanskanen komt het door het natuurlijke instinct van oma’s dat ze hun kleinkinderen ‘vetmesten’, zodat de kleintjes niet vroegtijdig overlijden. Dat was in de Middeleeuwen misschien noodzakelijk, maar tegenwoordig kunnen de kleinkinderen het best wel zonder die extra snoepjes en koekjes doen.

Een kleinkind houd je scherp

Oma’s die minstens 1 keer per week op hun kleinkinderen passen, scoren beter in cognitieve testen dan oma’s die niet oppassen. Hieruit concluderen wetenschappers dat ook de risico’s op ziektes als Alzheimer en dementie verkleind worden.

Succesvolle kleinkinderen

Kleinkinderen die opgevoed zijn door hun grootouders kunnen het behoorlijk ver schoppen. Neem bijvoorbeeld president Barack Obama en oud-president Bill Clinton, die zijn allebei (mede) door hun oma grootgebracht. Ook Oprah Winfrey woonde als kind bij haar oma.

Nog een kleinkind?

Uit onderzoek blijkt dat de kans op een extra kleinkind voor oma’s die oppassen 66% is, tegenover 35% voor oma’s die niet oppassen. Dit ‘grootoudereffect’ is niet alleen in Nederland zichtbaar, maar ook in 10 andere Europese landen. Dus oma’s, als je er nog een kleinkind bij wilt, weet je wat je te doen staat!

Cadeautip voor de kersverse ouders

Ouders van Nu is al ruim 50 jaar het magazine voor jonge ouders; vanaf zwangerschap t/m de eerste jaren van je baby en peuter. Elke maand met reportages over de ontwikkeling van hun kind, openhartige interviews, leuke columns en inspirerende shoppings.

Geef een abonnement cadeau aan de kersverse ouders, bijvoorbeeld 4 nummers voor € 20,50 (ipv € 24,48) door te bellen naar: 088 5500174 (daar kunnen ze ook voor je checken of je zoon of dochter al een abonnement heeft of niet, zodat je ze kunt verrassen)

Kijk jij ook zo uit naar het aankomend grootouderschap of ben je al gezegend met een paar kleinkinderen en heb je gewoon zin om alles te lezen over het hebben van kleinkinderen? Dan is www.oudersvannu.nl/grootouders de plek om alle weetjes hierover te lezen. Veel leesplezier!

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden