null Beeld

Opvallend: eenzaamheid het grootst onder vrouwen tot 40 jaar

Bijna de helft van de vrouwen onder de veertig jaar voelt zich weleens eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Margriet in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. En er zijn meer opvallende conclusies. Hoofdredacteur Leontine van den Bos: “Eenzaamheid is hard op weg volksziekte nummer 1 in Nederland te worden”

In samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction heeft Margriet onderzoek gedaan onder vrouwen in Nederland. Het onderzoek laat de volgende conclusies zien:

  • Vrouwen tot 40 jaar voelen zich eenzamer dan vrouwen van boven de 40 (47% tegen 30% bij vrouwen van 40 tot 59 en 20% bij vrouwen van 60 jaar en ouder). Eenzaamheidsdeskundige Jeanette Rijks: “Levensveranderingen hebben grote invloed op het gevoel van eenzaamheid. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de grootste groep ‘eenzamen’ zich tussen mensen in de leeftijd 25-40 bevindt. Zij maken grote veranderingen door zoals een verhuizing, een echtscheiding of de geboorte van een kind, waardoor hun sociale netwerk anders wordt.”
  • 32% vindt het moeilijk om nieuwe vriendschappen te sluiten.
  • 33% zou meer contact willen hebben met vriendinnen.
  • 13% vindt virtueel contact net zo belangrijk als reallifecontact.

Margriet Vriendinnen

Hoofdredacteur Leontine van den Bos: “Zo’n Week tegen Eenzaamheid zou niet nodig moeten zijn. Maar dat is het wel; eenzaamheid is hard op weg volksziekte nummer 1 in Nederland te worden. Een verschrikkelijke ontwikkeling. Margriet draagt graag bij aan het verminderen van eenzaamheid in onze maatschappij. Daarom lanceerden we eerder dit jaar als eerste in Nederland een online platform waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, Margriet Vriendinnen. Het platform heeft inmiddels al 5000 leden die met elkaar allerlei activiteiten ondernemen.”

Zo werkt het

Samen leuke dingen doen met nieuwe vriendinnen? Dat kan heel eenvoudig op dit nieuwe online vriendinnenplatform van Margriet. De plek waar je gemakkelijk nieuwe vriendinnen vindt, bij jou in de buurt. Door je in te schrijven bij gezellige groepen of zelf activiteiten te organiseren ontmoet je de leukste vriendinnen. Lekker samen highteaën, een workshop taarten bakken of een gezellige wandelclub beginnen bijvoorbeeld.

Eenzaamheid in Margriet

In editie 39 besteedt Margriet veel aandacht aan de uitkomsten van het onderzoek. Vier vrouwen vertellen openhartig waarom ze zich eenzaam voelen. Daarnaast komt aan de orde wat je zelf kunt doen tegen eenzaamheid en hoe je eenzaamheid bij anderen kunt verlichten. Deskundigen geven tips en adviezen. Ook op margriet.nl vind je tijdens De Week tegen Eenzaamheid, van 21 september tot 1 oktober, onder andere persoonlijke verhalen over eenzaamheid.

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden