null Beeld

Opvallend: all-inclusive vakantie vaak slechter voor milieu dan vlucht ernaartoe

Dat een vliegreis niet bepaald goed is voor het milieu, weten we inmiddels wel. Er is dan ook de laatste tijd het nodige te doen om zogeheten ‘vliegschaamte’, maar wist je dat een all-inclusive vakantie eigenlijk nóg slechter voor het milieu is, dan de vlucht ernaartoe?

Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Lund in Zweden en de universiteit van Queensland in Australië.

Cijfers

Voor de studie keken onderzoekers naar de ecologische voetafdruk van verschillende soorten vakanties. Hierbij werd gekeken naar de uitstoot van het voedsel dat geconsumeerd werd, de accommodatie en van de vlucht zelf. En wat bleek? Mensen die een all-inclusive vakantie naar de westkust van Frankrijk boekten, produceerden maar liefst 110 kg CO2-uitstoot. En dat komt alleen maar door de voeding die er geserveerd wordt. Dit was aardig wat meer dan de uitstoot van hun vlucht, waar zo’n 102 kg CO2 werd geproduceerd.

Aanzienlijk verschil

Wanneer je naar Kroatië gaat en zelf je maaltijden verzorgt, produceer je slechts zo’n 28 kg CO2-uitstoot per persoon voor het eten, terwijl de reis zelf en de vlucht ernaar toe goed is voor 243 kg CO2-uitstoot. Bij all-inclusive vakanties is het eten dus slechter voor het milieu dan de vlucht zelf. Volgens de auteurs van de studie gaan dit soort vakanties gepaard met een hogere ecologische voedselafdruk, omdat er heel veel eten verspild wordt.

Lees ook: is het slecht voor het milieu om groenten in plastic te verpakken?

Veranderingen doorvoeren

Accomodaties die all-inclusive formules aanbieden, zouden volgens hen dan ook milieubewustere keuzes moeten maken. “Zulke vakantieoorden moeten meer plantaardige keuzes aanbieden (als die niet buiten het seizoen of aan de andere kant van de wereld geproduceerd worden), nadenken hoe ze de voedselverspilling kunnen minimaliseren, meer lokale, seizoensgebonden producten aanbieden en overschakelen naar hernieuwbare energie voor hun accommodatie.”

Grotere impact op milieu

Volgens de auteurs laat de studie duidelijk zien dat een vliegtuig niet de enige vervuilende factor is van reizen. “Je voedingskeuze draagt ook in grote mate bij aan de CO2-uitstoot die je produceert en heeft soms zelfs een grotere impact op het milieu dan je vlucht zelf. Om de milieudoelstellingen te halen, moeten we dus niet alleen minder vliegen maar ook onze voedingsgewoontes op reis veranderen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden