Welke cijfers bepalen het aanscherpen van coronamaatregelen? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opnieuw mondkapjes en de coronapas: naar welke cijfers kijkt het kabinet bij het aanscherpen van de maatregelen?

De coronacijfers stijgen de afgelopen tijd weer flink. Vanavond is er dan ook vervroegd een persconferentie van het demissionair kabinet, waarin verschillende maatregelen waarschijnlijk weer worden aangescherpt. Maar nu de vaccinatiegraad al hoog is vraag je je misschien af: welke cijfers zijn er eigenlijk bepalend bij het aanscherpen van de coronamaatregelen?

Het gemiddeld aantal dagelijkse positieve testen is binnen een maand van 1.700 naar bijna 7.500 opgelopen. Maar wat zegt dat precies met een hoge vaccinatiegraad?

De cijfers voor het aanscherpen van de coronamaatregelen

De besmettingsaantallen lopen de laatste tijd in hoog tempo op. Vorig jaar rond deze tijd lag het gemiddelde aantal dagelijkse positieve testen nog iets hoger dan 7.500, maar was er al sprake van een daling. Op dit moment lijken we juist in een stijging te zitten. Toch is deze herfstgolf niet goed te vergelijken met de golf van vorig jaar, omdat er toen onder andere nog niet gevaccineerd werd. Inmiddels is ongeveer 84 procent van de Nederlandse volwassenen volledig gevaccineerd, waardoor ze minder snel besmet raken en minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden. De cijfers omtrent besmettingen hebben hierdoor een minder grote rol gekregen voor het aanscherpen van de coronamaatregelen dan voorheen.

De belangrijkste cijfers zijn nu voornamelijk de dreigende overbelasting van de zorg. De drukte in de ziekenhuizen is voor het kabinet op dit moment een hele belangrijke graadmeter. In het ziekenhuis is het dagelijks aantal nieuwe coronapatiënten 151, terwijl dit een maand geleden nog 42 per dag was. Hoewel er ook nieuwe coronapatiënten op de intensive care blijven binnenkomen, gaat het op dit moment vooral om een sterke toename op de gewone verpleegafdelingen. Sommige regio’s zitten al bijna aan hun capaciteit en dagelijks worden er al twee tot vijf coronapatiënten naar andere regio’s overgeplaatst.

Lees ook:
Meer coronapatiënten in het ziekenhuis: inhaalzorg op veel plekken opnieuw gepauzeerd

Nieuwe maatregelen

Hoewel de persconferentie pas vanavond plaatsvindt, zal het kabinet volgens ingewijden de volgende maatregelen aankondigen. Deze zullen waarschijnlijk vanaf vrijdag gelden:

  • Coronapas op meer plekken verplicht (bijv. sportscholen, zwembaden en doorstroomlocaties zoals musea en dierentuinen)
  • Mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes (bijv. bibliotheken, gemeentehuizen) en bij contactberoepen (bijv. de kapper)
  • Helft van de tijd thuiswerken

Eerder werd er ook gesproken over regionale maatregelen, omdat er in sommige regio’s sprake is van grotere coronabrandhaarden, maar dat plan lijkt van de baan. Regionale maatregelen zouden lastig te handhaven zijn en in september is er al afstand gedaan van regionale risiconiveaus.

Bron | de Volkskrant, NOS
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden