null Beeld

Opnieuw groot tekort aan medicijnen in Nederland

Nederland blijkt nog steeds een groot tekort aan medicijnen te hebben. Mensen grijpen momenteel regelmatig naast hun medicijnen óf moeten het met medicijnen van een ander merk doen, wat weer klachten veroorzaakt. Dit constateert apothekersorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

In 2020 was er een tekort aan 1.480 soorten medicijnen, wat wel ietsje minder was dan het tekort van 1.492 het jaar daarvoor. Toen was er bijna een verdubbeling van het aantal medicijnen dat niet op voorraad was.

Lastig voor patiënten

Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins ondervinden patiënten, apothekers en andere zorgverleners dagelijks last van het feit dat er tekorten zijn. Zo zijn medicijnen soms verpakt in een andere verpakking, waardoor patiënten kunnen twijfelen of ze wel het juiste medicijn hebben. Of ze moeten terugkomen omdat het middel er niet is. En als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan moeten patiënten daaraan wennen, wat weer klachten kan veroorzaken. Volgens Prins is er echter in 99 procent van de gevallen een oplossing mogelijk. “Als de voorschrijver een werkzame stof aanwijst, kan de apotheker daar als medicatiespecialist heel goed de juiste middelen bij vinden.”

Lees ook:

Waarom grapefruit en medicijnen niet altijd een goede combinatie zijn

Antidepressiva enantistollingsmiddelen

Vorig jaar was er onder andere een tekort aan fluoxetine en sertraline, antidepressiva die door psychiatrische patiënten worden gebruikt om hun stemming te verbeteren en angsten te verminderen. Ook was er te weinig van het antistollingsmiddel fenprocoumon en van nitrofurantoïne tegen blaasontstekingen. “Deze geneesmiddelen worden door grote patiëntengroepen gebruikt en een tekort heeft grote impact op de patiënt”, zo zegt de KNMP. Daarnaast was er ook nog een tekort aan bepaalde medicijnen voor coronapatiënten, zoals de slaapmiddelen midazolam en propofol.

Oorzaak van tekort aanmedicijnen

Dat er zo’n groot tekort aan medicijnen is, zou vooral te maken hebben met problemen met productie, distributie en kwaliteit. De meeste medicijnen worden buiten Europa gemaakt en Nederland zou voor fabrikanten geen aantrekkelijk afzetgebied zijn door lage prijzen en het beperkte aantal inwoners.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden