null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opmerkelijk: vrouwen met neanderthaler-gen krijgen meer kinderen

Hoewel de voorgaande menssoort neanderthaler al ongeveer 40.000 jaar geleden uitstierf, blijkt het gen dat deze bij zich droeg nog steeds effect op vrouwen te hebben. Dit neanderthaler-gen zou er namelijk tot op de dag van vandaag voor zorgen dat vrouwen vruchtbaarder zijn en dus meer kinderen krijgen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. 

Dit neanderthaler-gen bij vrouwen zou niet alleen effect hebben op de vruchtbaarheid, maar ook op de complicaties tijdens een zwangerschap.

Neanderthaler-gen

Het lijkt misschien een beetje ver gezocht aangezien de neanderthalers dus al tienduizenden jaren zijn uitgestorven, toch blijkt dat één op de drie Europese vrouwen dit neanderthaler-gen bij zich draagt. De kans is dus best groot dat jij ook tot die 33 procent behoort. Uit onderzoek blijkt dat deze vrouwen meer progesteronreceptor in hun cellen produceren. Hierdoor zijn zij gevoeliger voor het geslachtshormoon progesteron, wat belangrijk is bij zowel de zwangerschap als de menstruatie. Hierdoor zijn vrouwen met het neanderthaler-gen niet alleen vruchtbaarder, waardoor ze meer kans hebben om meer kinderen te krijgen. Ook ervaren zij minder bloedingen tijdens de vroege zwangerschap en is de kans op miskramen kleiner. Daarnaast zou dit gen ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies sterker is.

Lees ook: 5 onschuldig lijkende symptomen van onvruchtbaarheid

Onderzoek naar genen

Voor dit onderzoek van het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie in Leipzig en het Karolinska Institutet in Zweden werden de gegevens van meer dan 450.000 deelnemers onderzocht. Daar zaten 244.000 vrouwen bij. Hieruit bleek dat er ook andere neanderthaler-genen kunnen worden geërfd. Zo kunnen sommige van deze genen effect hebben op je immuniteit, metabolisme en huidskleur. Ook schijnen sommige neanderthaler-genen het risico op ziektes te verhogen. Toch is het vooral dit vruchtbaarheids-gen dat door vrouwen wordt geërfd. Dit is namelijk tien keer zo vaak als de andere genen. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat 29 procent van de vrouwen één exemplaar van dit neanderthalerreceptor-gen heeft en 3 procent heeft zelfs twee exemplaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LINDA.nl, NRC, VRT

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden