null Beeld

Opmerkelijk: longbloedvaten veranderen door het coronavirus

De afgelopen maanden werden we wereldwijd hard geraakt door het eerder nog onbekende coronavirus. Nu we een steeds duidelijker ziektebeeld van het virus krijgen, komt er ook steeds meer aandacht voor de bijwerkingen en de nasleep bij ex-coronapatiënten. Zo blijkt uit nieuw onderzoek dat de longbloedvaten door het coronavirus veranderen.

Longspecialisten zien bij het coronavirus veel meer schade dan bij een normale griep.

Verandering van de longbloedvaten door het coronavirus

Na een nieuw onderzoek van de KU Leuven constateerden longspecialisten dat door het coronavirus patiënten een duidelijke en unieke bloedvatafwijking opliepen door het virus. De longbloedvaten veranderen door het coronavirus doordat het virus de wanden van de bloedvaten aantast. Naast ernstige beschadiging in de kleinste longbloedvaten blijken door het coronavirus ook veel bloedpropjes te ontstaan. Dat komt overeen met de trombosecomplicaties die al eerder door artsen werden opgemerkt.

Ontstekingen

In het onderzoek van de specialisten lijkt de oorzaak voor deze beschadiging van de longbloedvaten voornamelijk te komen doordat het coronavirus een bepaald ontstekingsproces in gang zet in de longen. Dat leidt tot die beschadigingen in de wanden. Een ander opmerkelijk verschijnsel is dat door het coronavirus ook de productie van talloze nieuwe bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten op gang komt. Dit wordt ook wel angiogenese genoemd. Door dit ontstekingsproces en productie van nieuwe bloedvaten bij coronapatiënten ontstaat dit unieke ziektebeeld waarbij de ademhaling faalt. Dat legt onderzoeker dr. Stijn Verleden uit. En dat is opmerkelijk, bij andere griepvirussen zijn er namelijk veel minder van dit soort bloedvatafwijkingen of ontstekingen aan de longen.

Lees ook: Onderzoekers vinden mogelijke link tussen vitamine K en het coronavirus

Nieuwe inzichten voor de revalidatie

Met dit onderzoek moet er meer aandacht voor het voorkomen en genezen van deze nieuwe bloedvatafwijking komen. Voor ex-coronapatiënten komt er ook steeds meer focus op het revalidatieproces en de lange hersteltijd. Zo bleek eerder al dat bij coronapatiënten op de intensive care naast longproblemen ook angststoornissen een veel voorkomende klacht zijn. In het revalidatieproces van een coronapatiënt moet met dit onderzoek voortaan meer aandacht voor de veranderde longbloedvaten door het coronavirus komen. Daarnaast moeten er ook nieuwe therapieën worden ontwikkeld gericht om dit probleem aan te pakken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, Plusonline

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina's aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden