null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opmerkelijk: deze winter zijn er nul griepgevallen vastgesteld

Dagelijks horen we berichten van duizenden nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterftegevallen. Daardoor zou je bijna vergeten dat in deze periode normaal gesproken ook het griepseizoen plaatsvindt. Maar ook hier blijken de coronamaatregelen hun vruchten af te werpen. Er zijn deze winter namelijk nul officiële griepgevallen vastgesteld.

Dat klinkt positief, toch waarschuwen sommige experts voor deze ontwikkeling.

Nul griepgevallen vastgesteld

Jaarlijks is het in de winter vaste prik: het griepseizoen. Maar doordat ons leven tegenwoordig vooral in het teken staat van het coronavirus, hoor je hier maar weinig over. Toch zijn er veertig huisartspraktijken door het hele land die al sinds 1970 rapporteren hoeveel patiënten er aankloppen met griepachtige klachten. Daarvan worden bij een aantal patiënten bij griepklachten ook monsters afgenomen. Dat gebeurt net als bij een coronatest met een wattenstaafje in de neus en keel waar slijm wordt afgenomen. De monsters gaan naar het laboratorium van het RIVM en als de cijfers van een bepaald virus, zoals het ouderwetse griepvirus influenza, boven een bepaalde grens komen is er sprake van een epidemie. Deze winter zijn er uit die monsters nul griepgevallen vastgesteld.

Mariëtte Hooiveld van kennisinstituut Nivel, dat samen met het RIVM de verspreiding van luchtwegvirussen monitort, laat aan het AD weten dat daarmee alles erop wijst dat de circulatie van influenza is gestopt. Zowel in de monsters van de huisartspraktijken als in ziekenhuizen komt het normale griepvirus niet voor.

Minder meldingen

Heb je griepklachten? Laat je testen op corona. Zo klinkt al maanden het beleid. Daarom is het logisch om te denken dat er daardoor minder patiënten met griepklachten bij de huisarts langs gingen, maar in plaats daarvan een bezoek brachten aan de GGD. En hoewel de aantallen daardoor minder representatief zijn, blijkt uit de cijfers van Nivel dat er alsnog mensen met dit soort klachten naar de huisarts gingen. Daar werden het corona-, entero- en rhinovirus aangetroffen, maar nul keer het normale griepvirus.

En ook in de rest van Noord- en West-Europa zijn afgelopen winter nauwelijks griepgevallen gemeld. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat sinds de opkomst van het coronavirus rond half maart 2020, het influenzavirus op een zeer laag niveau is gekomen. Ook het RS-virus, kinkhoest en buikgriep kwamen afgelopen jaar veel minder voor.

Lees ook: Ziek door een bacterie of een virus? Dit is het verschil

Coronaregels tegen de normale griep?

Door de basis coronamaatregelen, zoals handen wassen en bij klachten thuisblijven maken we het volgens een woordvoerder van het RIVM dus ook voor de normale griep lastiger om zich te verspreiden. Toch moeten we wel voorbereid blijven. Leidse hoogleraar Louis Kroes en viroloog Ab Osterhaus waarschuwen aan het AD namelijk voor een verrassingsaanval van de normale griep aankomende winter, als we de coronamaatregelen weer los hebben gelaten. Het normale griepvirus kan mogelijk harder toeslaan, en daarnaast hebben we door het uitblijven van het griepseizoen minder immuniteit kunnen opbouwen.

Volgens een woordvoerder van de WHO is het niet nodig en haalbaar om voortaan elk griepseizoen net zulke strenge regels te hanteren als we nu voor het coronavirus doen, maar is het wel belangrijk dat we beseffen hoe vaker je handen wassen en ademhalingshygiëne de verspreiding van virussen kan beperken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 11 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week: een jaar corona: dit heeft het ons gebracht, een interview met Daphne Deckers, verzorgingstips voor grijs haar, 6 vragen aan 6 vrouwen uit de Tweede Kamer én we geven maar liefst 214 (!) boeken weg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden