null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opgepast: twee gevaarlijke muggensoorten gespot in déze vijf gemeenten

Heb jij alweer flink wat muggenbulten verzameld? Dat kan goed kloppen. De muggen zijn weer volop actief. En dan hebben we het niet alleen over de normale steekmuggen, want dit jaar zijn er op verschillende plekken in Nederland al twee gevaarlijke muggensoorten gespot: de tijgermug en de gelekoortsmug. We leggen je uit wat je hierover moet weten.  

Hoe gevaarlijk zijn die exotische muggen eigenlijk voor ons?

Twee gevaarlijke muggensoorten in Nederland

Tot nu toe zijn er dit jaar twee gevaarlijke muggensoorten in meerdere gemeenten in Nederland aangetroffen. Het gaat om de tijgermug in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard en de gelekoortsmug in Haarlemmermeer. Dat meldt stichting Stop invasieve exoten, dat in ons land de muggencijfers bijhoudt. De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Hoeveelheid muggen

Er wordt bij een vondst alleen gemeld waar en wanneer dit soort exotische muggen zijn aangetroffen. Om hoeveel muggen het per vondst gaat staat niet vermeld op de website van de NVWA. Vorig jaar ging het om 603 insecten. Dat is al een flinke stijging ten opzichte van 2017, toen er nog 194 exotische muggen werden geteld.

Lees ook: Zijn anti-muggenmiddelen zoals een muggenstekker schadelijk?

Hoe gevaarlijk zijn exotische muggen?

Zowel de tijgermug als de gelekoortsmug zijn insecten die normaal niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten bij zich dragen en deze op mens en dier verspreiden, zoals dengue (knokkelkoorts), gele koorts, zika, westnijlvirus en chikungunya. Daarnaast kunnen de muggen verschillende vormen van hersenontsteking veroorzaken. Toch is volgens de NVWA de kans dat muggen de ziektes in Nederland aan mensen overdragen klein.

Tjitte Mastenbroek van de NVWA legde eerder al aan BN DeStem uit dat het om een verwaarloosbaar risico gaat en dat alleen in gebieden waar tropische ziekten voorkomen, er risico is voor de volksgezondheid. Aangezien er in Nederland geen tropische ziekten zijn, is de kans dus klein dat je ziek zult worden.

Geïmporteerde muggen

De exotische muggen komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamoeplantjes. Daarom worden dit soort muggen vaak aangetroffen in de buurt van internationale bedrijven die in dat soort producten handelen.

Foto’s maken van muggen en bulten

Om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van de verschillende gevaarlijke muggensoorten in Nederland, doet de organisatie One Health Pact onderzoek. Zij vragen om muggen niet te hard dood te slaan en er foto’s van te uploaden in de Mosquito Alert-app. Ook kun je foto’s doorsturen van opvallende muggenbulten. Dat je een bijzondere of grotere muggenbult hebt hoeft overigens niet altijd te betekenen dat je door een exotische mug te grazen bent genomen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je een allergische reactie op de beet hebt of dat je meerdere keren rond dezelfde plek bent gestoken, waardoor het één hele grote bult lijkt. Volgens dermatoloog Marjolein Leenarts is dit nooit gevaarlijk en kun je van een normale muggenbeet dus niet echt ziek worden.

Bron | AD, BN Destem, Radar, Drs Leenarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden