null Beeld

Opgepast: híer loop je nu meer kans op besmetting van teken met het TBE-virus

Op vakantie in eigen land? Let dan goed op tijdens je fietstocht of wandeling in de Achterhoek, Twente en de Sallandse Heuvelrug. In het oosten van het land zijn er momenteel meer teken die besmet zijn met het TBE-virus.

Ook de eerste ernstige besmettingen bij mensen zijn al gemeld.

Teken met het TBE-virus

Teken staan vooral bekend om het overbrengen van de ziekte van Lyme op mensen. Sinds 2016 is het duidelijk dat dat niet het enige gevaar is. Sommige teken bleken toen ook besmet met het TBE-virus, dat zij kunnen overdragen op mensen en dieren. Momenteel zijn de teken met het TBE-virus dus vooral in het oosten actief, zo blijkt ook uit de kaart van het RIVM met het overzicht van de besmettingen.

Symptomen

Wanneer je wordt gebeten door een teek met het TBE-virus, lijken de klachten in eerste instantie op griep. Dit kan overgaan op een ontsteking van je hersenen, hersenvliezen en je ruggenmerg. De kans dat je hier doodziek van wordt is relatief klein en de overlevingskans is groot. Ook zijn er mensen die helemaal geen last krijgen van ziekteverschijnselen na zo’n tekenbeet. Toch zijn er ook patiënten die rest van hun leven klachten blijven houden door een beschadiging van hun zenuwstelsel. Heb je na een tekenbeet en het verwijderen van de teek nog steeds klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook

Dít is waarom er steeds meer mensen door een teek worden gebeten

Wees alert

Hoewel de kans op besmetting met het TBE-virus via teken op mensen volgens het RIVM redelijk klein is, is het wel belangrijk om hier alert op te blijven. Recentelijk hebben drie mensen op de Sallandse Heuvelrug een ernstige vorm van de ziekte opgelopen. In zowel de Achterhoek als Twente is er één persoon besmet geraakt. Daarnaast blijken teken met het TBE-virus besmettelijker te zijn dan teken met de ziekte van Lyme of de borrelia-bacterie, omdat het TBE-virus al direct na de beet wordt overgedragen. Let dus altijd goed op, draag beschermende kleding en controleer na een bezoekje aan de natuur altijd direct goed op teken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MaxVandaag, de Gelderlander, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden