null Beeld

Opgepast: brandharen van de eikenprocessierups zitten ook in zwemwater

Zin in een lekkere duik in het water? Let dan even goed op. Kenniscentrum Eikenprocessierups waarschuwt namelijk voor de brandharen van de eikenprocessierups die in het zwemwater zitten. En ook daarvan kun je vervelende klachten krijgen.

Controleer voortaan dus eerst of er bij het water geen eikenbomen staan.

Brandharen van de eikenprocessierups in het zwemwater

Ook de eikenprocessierups, in de volksmond jeukrups genoemd, heeft het soms warm. Daarvoor nemen ze natuurlijk niet een verfrissende duik in het water, maar zoeken ze wel de koelte op aan de onderkant van de eikenboom. Hierdoor blijven de nesten van de eikenprocessierups vol brandharen hoger in de boom onbemand achter, waardoor deze haren makkelijker wegwaaien. Zo belanden ze in het zwemwater. Daarnaast graven de jeukrupsen zich ter verkoeling aan de voet van de boom in, waardoor ook hier weer veel brandharen loskomen. Zoek je tijdens de hete dagen de schaduw op aan de voet van een boom? Check dan eerst even of het geen eik is. En ook spelende kinderen en honden kunnen hierdoor sneller in contact komen met de brandharen.

Lees ook

Zó verwijder je de haren van de eikenprocessierups van je lijf

Klachten

Je zou misschien denken dat de brandharen door het water onschadelijk worden gemaakt. Maar helaas, ook als je via het zwemwater in contact komt met de brandharen van een eikenprocessierups, kun je gezondheidsklachten krijgen. De brandharen veroorzaken een ontstekingsreactie aan de huid en slijmvliezen. De symptomen zijn ook hier benauwdheid, jeuk en koorts. Je krijgt meestal pas klachten na het zwemmen als je weer opgedroogd bent. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups raadt aan om je na het zwemmen goed af te spoelen of te douchen met lauwwarm water. Dat sluit niet uit dat je geen klachten krijgt, maar je klachten zullen hierdoor vaak wel iets milder zijn.

Minder meldingen

In vergelijking met vorig jaar zijn er volgens deskundigen dit jaar minder eikenprocessierupsen. Al zitten daarin regionaal wel grote verschillen. Daarnaast kwamen vorig jaar duizenden mensen met klachten bij de huisarts. Tot dusver blijft het aantal meldingen nog laag. Maar deskundigen verwachten niet dat we dit jaar gespaard blijven en dat de piek er nog aan moet komen. Waarschijnlijk in de komende weken. Er wordt nog volop gezocht naar het beste bestrijdingsmiddel, maar dé oplossing is er helaas nog steeds niet. Wees de komende tijd dus extra alert, om vervelende gezondheidsklachten te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro, Kenniscentrum Eikenprocessierups

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden