null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opgelet: voedingssupplementen veroorzaken steeds vaker leverschade

Slik jij voedingssupplementen? Let dan even op. Hoewel er vaak wordt gedacht ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, blijkt het wereldwijd toch steeds vaker dat voedingssupplementen tot leverschade kunnen leiden. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

In ernstige gevallen is er soms zelfs een levertransplantatie nodig.

Leverschade door voedingssupplementen

Een Australisch onderzoek meldde afgelopen weekend dat tussen 2018 en 2020 bijna de helft van de patiënten met toxische leverschade door kruiden- en dieetsupplementen in het ziekenhuis in Sydney terecht kwam. Ongeveer tien jaar geleden lag het aantal patiënten met leverschade door voedingssupplementen nog op 15 procent. En ook in Europa wordt tegenwoordig bijna drie keer vaker leverschade gelinkt aan supplementen, dan zestien jaar geleden. Aan LINDA legt Caroline den Hoed, Maag, Darm en Lever-arts bij Erasmus MC uit dat dit aantal tussen 2005 en 2021 van zeven naar 19 procent is gestegen.

Volgens Den Hoed komt die toename doordat voedingssupplementen de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden. Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende soorten supplementen te vinden tegen allerlei kwaaltjes. Bijna 17 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 60 jaar maken gebruik van dit soort supplementen.

Twee soorten leverschade

Den Hoed legt uit dat voedingssupplementen de lever op twee manieren kunnen beschadigen. Allereerst kan een overdosis van de stoffen in supplementen direct giftig zijn voor je lever, waardoor je deze kunt beschadigen. Maar je kunt ook een onverwachte allergische reactie krijgen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een leverontsteking. Volgens de arts zou zo'n reactie mogelijk met je genen te maken kunnen hebben. In 2019 publiceerde Den Hoed al een onderzoek bij twee vrouwen die natuurlijke supplementen tegen overgangsklachten slikten die uiteindelijk een nieuwe lever nodig hadden.

Niet getest op veiligheid

Ook van medicijnen is bekend dat deze tot leverschade kunnen leiden. Het verschil met supplementen is echter dat medicijnen uitvoerig getest zijn. Hierdoor zijn de bijwerkingen bekend en kan je arts dit in de gaten houden. Bij supplementen zijn die risico’s vaak niet duidelijk, omdat deze niet op veiligheid hoeven te worden getest. De supplementen gaan namelijk alleen langs de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarnaast worden supplementen ook via buitenlandse webshops gekocht. Hierdoor mis je een medische kwaliteitscontrole. Daarnaast blijkt volgens Den Hoed de ingrediëntenlijst van supplementen vaak niet te kloppen.

De arts pleit daarom om de wetgeving aan te passen, zodat de voedingssupplementen altijd op veiligheid getest moeten worden en de ingrediëntenlijst moet kloppen.

Symptomen van leverschade

Leverklachten zijn in het begin vaak nog vaag. Je kunt je bijvoorbeeld een beetje misselijk voelen, niet zo lekker zijn of geen trek hebben. Daarbij denk je waarschijnlijk niet direct aan leverschade. Je kunt dit pas echt duidelijk zien als je last krijgt van een gelig ooglid. Bij leverfalen kun je suf worden en zelfs in een coma raken. Als je supplementen tijdelijk gebruikt heeft je lever meestal het vermogen om zelf weer te herstellen, waardoor je misschien niet eens door hebt dat je last hebt gehad van leverklachten.

Slik je langere tijd supplementen en heb je twijfels? Neem dan contact op met de huisarts.

Lees ook: Híeraan kun je een vervette lever herkennen

Veilig voedingssupplementen slikken

Volgens het Voedingscentrum hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig, omdat je bij gevarieerd eten al voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Alleen speciale groepen, zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen, kunnen baat hebben bij dit soort supplementen. Wil je toch voedingssupplementen slikken? Neem dan altijd eerst contact op met je huisarts voor een goed advies. Je arts kan dan ook controleren of er bij jouw supplementen eerder problemen zijn gemeld. Ook kan eventuele leverschade eerder worden ontdekt, omdat je arts op de hoogte is van wat je slikt. Als laatste adviseert Den Hoed om je altijd aan de dosering op de verpakking te houden.

Bron | LINDA, het Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden