null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opgelet: deze gehaaide trucjes passen inbrekers toe om te zien of jij thuis bent

Staat bij jullie de vakantie (ook) voor de deur? Terwijl jij straks lekker languit aan de rand van het zwembad ligt, is er een groep die deze zomer stug doorwerkt: inbrekers. En ze weten precies of jij wel of niet thuis bent, dankzij deze trucjes.

De vakantieperiode is voor inbrekers het moment om hun slag te slaan. Passen je buren deze zomer op je huis? Of geef jij juist de katten te eten van de mensen aan de overkant? Dan is het goed om deze tips eens te lezen. Dit is wat inbrekers uitproberen om te zien of je er bent.

  • Plakband op je deurbelEen tijdje geleden schreven we al over de klassieke truc om foto’s te maken van de (stapel) post die zich verzamelt en over de truc met afgeplakte deurbellen. Door het afplakken van de bel blijft die rinkelen. Een bewoner die thuis is, komt dan natuurlijk kijken. Dat zien inbrekers die zich verdekt opstellen. Dus ook als er níét wordt opengedaan…
  • Let op het slotVerder is er de truc met de cocktailprikker. De prikker wordt in het slot van de voordeur gestoken. Als de prikker er de volgende keer nog in zit, is de deur niet open geweest en is de eigenaar dus niet thuis.
  • De truc met het plakbandKen je de truc met plakband al? Daarbij wordt een stukje plakband tussen de deur en het deurkozijn geplakt. Bijvoorbeeld op tien centimeter van de grond, zodat je er al snel overheen kijkt. Is het plakkertje er niet af? Dan weten inbrekers dat de deur niet open is geweest en er niemand naar binnen of buiten is gelopen. Vind je bij de buren of op je eigen deur een plakbandje? Niet weggooien! Er kunnen vingerafdrukken op staan.
  • Takje tegen je deurEn dan is er nog de truc met het takje. Inbrekers zetten dan een takje tegen de voordeur. Als het takje er na een paar dagen nog staat, is het duidelijk dat de bewoners niet thuis zijn.
  • Tussen je deurDit wordt ook vaak gedaan: een stukje papier of karton tussen de deurpost en de voordeur. Ook weer een manier om te checken of de voordeur is geopend.
  • KrijttekensWees verder alert op ogenschijnlijk onschuldige markeringen met krijt vlak bij je huis. Op politie.nl wordt ingegaan op geruchten over inbrekers die markeringstekens op huizen zetten. De tekens zouden informatie geven over de bewoners, de beveiliging van het huis en of er waardevolle spullen aanwezig zijn. De politie geeft aan dat het mogelijk is dat dit op kleine schaal gebeurt, maar dat er geen universele tekens zijn vastgesteld waarmee inbrekers op grote schaal met elkaar communiceren. Meestal zullen krijttekens dus van kinderen zijn. Maar vertrouw je het niet? Neem dan voor alle zekerheid contact op met de politie.

Beeld | iStock

Ook leuk en interessant  om te lezen

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden