null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op zoek naar een baan? 5 praktische tips!

Sorry, je bent te oud! Waarom is het zo moeilijk om werk te vinden na een bepaalde leeftijd? Monic Buhrs, gespecialiseerd in vrouwen op de werkvloer en bedrijfsadviseur op het gebied van genderdiversiteit, geeft praktische tips om je niet uit het veld te laten slaan. 

1. Blijf actief netwerken, ook als je een baan hebt. Als je eind veertig, begin vijftig via de reguliere wegen moet solliciteren, is de kans groot dat je direct wordt afgewezen op je leeftijd. Maar als je via via ergens kunt gaan praten, is er vaak direct een opening.

2. Houd dat netwerk zo gevarieerd mogelijk. Qua type mensen, verschillende werkkringen en beroepsgroepen, maar ook qua mannen en vrouwen en dus leeftijden.

3. Veel bedrijven maken gebruik van recruiters. Dat zijn vaak jonge mensen, twintigers zelfs. Ga open en respectvol het gesprek aan, let op dat je daar niet op denigrerende manier mee omgaat. Ook niet in gedachten, want ook al spreek je je niet uit, zoiets is toch voelbaar. Stel je werkelijk open, concentreer je op wat hij of zij wel te bieden heeft. Realiseer je dat je mág leren van jongeren, dat is waardevol.

4. Benadruk tijdens een gesprek niet dat leeftijd in de weg kan zitten. Wat levert je leeftijd juist wél op? Realiseer je dat jij ook weer moet worden ‘verkocht’ bij de baas van degene met wie je praat.

5. Je hebt op hogere leeftijd meestal veel kennis en ervaring. Houd dat vast! Houd je bij- of nascholing op peil. Wie zegt dat je op je vijftigste bent uitontwikkeld?

Monic Buhrs heeft samen met Elia de Groot een bureau dat vrouwelijk talent begeleidt: Touch Women Resource Management. www.intouchwrm.nl.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lees ook

Zo verwijder je een cactusnaaldje uit je huid

Dit is volgens specialisten de beste manier om je voeten te wassen

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Bekijk ook

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden