null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op vakantie? Déze veranderingen kom je tegen op Schiphol

De zomervakantie is voor veel mensen begonnen. En omdat velen toch op vakantie gaan, is het weer een stuk drukker op Schiphol. Wat is er allemaal veranderd door corona voor jou als reiziger voordat je het vliegtuig instapt?

We weten dat je een mondkapje moet dragen, maar wanneer zet je die op? En hoe kun je 1,5 meter bewaren bij de bagageband? Wij zochten het voor je uit.

Mondkapje

Het mondkapje speelt een belangrijke rol op Schiphol. Je wordt verzocht om al bij de vertrekhallen het mondkapje op te zetten. Nadine van Hellemondt, floormanager op Schiphol, vertelt tegen Nu.nl dat wanneer je op de luchthaven bent, de 1,5 meter-regel eigenlijk niet meer kunt waarborgen. Ze geeft aan dat je het mondkapje sowieso op moet bij de inchekbalies, de security check en de paspoort controle. Maar ook bij het boarden waar te veel mensen bij elkaar zijn is het verplicht.

1,5 meter afstand

Van de incheckbalie tot de security check houd je 1,5 meter afstand. Ook de rijen zijn aangepast: er blijft steeds één rij leeg zodat je niet naast elkaar hoeft te staan. Bij de security check stond normaal een medewerker die je naar de juiste plek begeleidde om je spullen in een bak te leggen. Nu staat hier een automatische leentoewijzer die je vertelt waar je moet gaan staan. Bij de controles zelf wordt je pas gefouilleerd als uit de scan blijkt dat dat nodig is.

Lees ook

Dít soort vakantie past het beste bij jou (volgens je sterrenbeeld)

Bagageband

Tot de gate is er weinig veranderd. Pas bij de bagageband zie je nog een extra aanpassing. Op de grond zijn stickers geplaatst en er staat al een kar klaar waar je je bagage op kunt leggen. Op deze manier hoeven mensen ook niet naar een verzamelplaats van karretjes te gaan en kun je beter afstand houden.

Druk op Schiphol

Schiphol doet haar best om de 1,5 meter afstand te bewaren, maar helaas lukt dit niet altijd. Van Hellemondt geeft aan dat het in de ochtenden vaak erg druk is en zo kan het voor komen dat je buitenom moet lopen om van vertrekhal 1 naar vertrekhal 3 te komen. Op deze manier kan de 1,5 meter afstand namelijk nog wel worden aangehouden.

Tot slot geeft Van Hellemondt aan dat je ruim op tijd moet komen. Maar wat is dan ruim op tijd? Voorheen moest je bij intercontinentale vluchten denken aan drie uur van te voren en bij Europese vluchten twee uur van te voren. Door de drukte wordt momenteel geadviseerd om daar nog een uur bij op te tellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden