null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op een openbaar toilet zitten: hoe slecht is het nou echt?

We zijn er allemaal geen fan van, maar moeten er soms toch aan geloven. Het liefst hangen we dan wel ver boven de bril. Is het echt zo slecht om op een openbaar toilet te gaan zitten?

Tijd om te kijken wat deskundigen zeggen. Hint: het valt allemaal reuze mee...

Niet op de bril

Volgens deskundigen is het niet heel schadelijk om op de bril van een openbaar toilet te zitten. Naar hun mening doen er nogal wat sterke verhalen de ronde die niet op waarheid zijn gebaseerd. Zoals de bewering dat je er een soa van kunt krijgen. Die mythe is inmiddels dan ook ontkracht.

Ziekten en infecties

Toch is een gemiddeld openbaar toilet wel een broeinest van bacteriën. Al zitten die niet per se op de bril. “Wanneer je een toilet doorspoelt, gaat al het afval van die pot door de buis en wordt het verneveld. Hierdoor kun je veel bacteriën en virussen in de omgeving rond het toilet vinden,” zegt Michael Pentella. Zij is hoogleraar epidemiologie aan de Amerikaanse Universiteit van Iowa. Je weet tenslotte nooit wie er allemaal een behoefte heeft gedaan op die wc en wat diegene met zich meedraagt... Andere studies hebben aangetoond dat deze ‘toiletpluim’ E.coli, SARS en norovirus bevat. Het zou dus theoretisch kunnen dat je daar een infectie van kunt oplopen. Maar volgens de hoogleraar is de kans zeer klein dat je ziek wordt door alleen maar op het toilet te gaan zitten.

Altijd handen wassen

Als het risico niet op de bril zit, waar zit het dan wel? Hierover zegt Pentella het volgende: “Het echte risico is het aanraken van oppervlakken die mogelijk zijn geïnfecteerd met bacteriën en virussen. Doordat die op je handen gaan zitten, zou je ze kunnen binnenkrijgen.” Maar daartegen bestaat volgens haar ook weer een simpele bescherming: was altijd goed je handen na een toiletbezoek.

Wondje? Pas dan op

Alleen als je bijvoorbeeld een wondje hebt, zoals een sneetje op je bil, is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Want als de bacteriën van het toilet in dat wondje terechtkomen, zou dit kunnen leiden tot een infectie. Zorg dan dus voor een pleister of ga voor de zekerheid inderdaad boven de bril hangen als je gebruikmaakt van een openbaar toilet. Maar ben je gezond en is je immuunsysteem op orde, dan houdt je huid infecties tegen en kun je onbezorgd naar het toilet.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden