Op dit tijdstip kun je dé meteorenzwerm van het jaar zien Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op dit tijdstip heb je de meeste kans om dé meteorenzwerm van het jaar te zien

Wil je veel vallende sterren spotten? Dan hebben we goed nieuws. In de nacht van 13 op 14 december is de meteorenzwerm Geminiden te zien. Volgens Weeronline is dit dé meteorenzwerm van het jaar. En dat levert zo’n 90 tot 105 vallende sterren per uur op.

Doe maar vast een wens: we leggen je uit wanneer je het meeste kans maakt om vallende sterren te zien.

Kans om dé meteorenzwerm van het jaar te zien

Vannacht om 03:45 uur wordt er een piek aan vallende sterren van de meteorenzwerm Geminiden bereikt. Op dat tijdstip zijn er wel 90 tot 105 vallende sterren per uur te zien. Alleen gooit het weer roet in het eten. Vannacht wordt het namelijk bewolkt en valt er op veel plekken regen. Daardoor is de kans heel klein dat je de vallende sterren zult zien. Maar gelukkig krijgen we nog een tweede kans, want ook in de nacht van dinsdag 14 december op woensdag 15 december zijn er nog vallende sterren te zien. Omdat de meteorenzwerm heel scherp gepiekt is vallen er wel een stuk minder sterren, namelijk rond de 29 per uur. Wel lijkt het weer morgennacht meer op te klaren en kun je vooral in het noorden van Nederland de vallende sterren zien.

Ook de nacht daarna zullen er nog vallende sterren te zien zijn, al neemt het aantal per uur snel af, waardoor je een beetje geluk en geduld moet hebben.

Lees ook:
Sterrenkijken in Nederland? Dít zijn de vijf beste spots

Zó zie je ze het beste

Volgens Weeronline is de beste kijkhoogte om de vallende sterren van dinsdag op woensdag te zien 57 graden aan de zuidwestelijke hemel. Dat zegt je misschien niet zoveel, dus om je een beetje een idee te geven: recht boven je hoofd is 90 graden. In de nacht van woensdag op donderdag verschuift de kijkrichting meer naar het westen. De meteoren zijn gemiddeld snel, helder en gelig van kleur en maken vaak korte sporen aan de hemel.

Daarnaast kun je vallende sterren het beste zien wanneer het donker is, zonder kunstlicht. Daarbij is het goed om je ogen eerst een kwartiertje te laten wennen aan het donker. Kijk tussendoor ook niet op je telefoon. Verder heb je de meeste kans om sterren te zien wanneer je vrij zicht hebt op de hemel. Gebouwen, bomen of struiken hoeven maar een klein stukje af te schermen, waardoor je het spektakel net mis kunt lopen.

Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden