null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op déze plekken is de Aziatische tijgermug weer gespot in Nederland

Het wespenseizoen is aangebroken, maar dat is niet het enige insect dat nu de bloemetjes buiten zet. Ook de Aziatische tijgermug is weer gespot.

En dat insect brengt een risico met zich mee.

Aziatische tijgermug

De Aziatische tijgermug is een mug die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Maar door internationaal transport strijkt de mug ook in onder meer Nederland neer. Het RIVM meldt dat eitjes en/of larven van de tijgermug soms meekomen bij de import van tweedehands banden en bamboeplantjes vanuit Azië. Dat is iets wat bijna niet te voorkomen is, maar wel gevaarlijk kan zijn.

Gevaarlijk virus overdragen

Wat de Aziatische tijgermug gevaarlijk maakt? Nou, het beestje kan ziekten overdragen, zoals dengue (ofwel knokkelkoorts), zikakoorts, chikungunya en nog zeventien andere virussen. Als die tijgermug iemand heeft geprikt die daarmee besmet is, kan die jou met een prikje vervolgens ook besmetten. Met alle gevolgen van dien.

Maar, zo schrijft het RIVM, "de kans dat tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten kunnen overdragen, is te verwaarlozen". In Nederland komen knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya bovendien tot nu toe alleen voor bij mensen die uit een tropisch gebied komen waar de ziekte heerst.

Tijgermug bestrijden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom wordt er zeker bij de import van autobanden en bamboeplanten uit Azië extra toezicht gehouden door het Centrum voor Monitoring van Vectoren (CMV). Als ze al tijgermuggen spotten, worden die direct bestrijd. Maar er willen er toch een aantal ontsnappen. Zo zijn de tijgermuggen deze zomer alweer gesignaleerd in de gemeenten Westland, Langsingerland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul, melden de NVWA en Stop Invasieve Exoten.

Jezelf beschermen tegen de tijgermug

Woon jij in een regio waar de tijgermug onlangs is gespot? Zorg dan voor een hor voor je ramen en deuren, zodat 'ie niet bij je naar binnen kan vliegen. Vermijd ook de precieze plekken waar de mug aangetroffen is van zonsopgang tot zonsondergang. En gebruik anti-muggenmiddelen, zoals DEET.

Tijgermug melden

Denk je dat je een tijgermug gezien hebt? Meld dit dan via nvwa.nl/muggen. Stuur een duidelijke foto mee, zodat de experts goed kunnen bekijken of het ook daadwerkelijk een tijgermug betreft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stop Invasieve Exoten, RIVM

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden