null Beeld

Op autovakantie naar Frankrijk? Dan moet je weten wat déze witte ruit betekent

Mensen

die binnenkort met de auto naar Frankrijk gaan, moeten rekening houden met een

nieuwe regel. Frankrijk gaat namelijk rijkstroken invoeren waarop alleen

carpoolers mogen rijden. Deze rijbanen kun je herkennen aan een bord met een witte

ruit.

Rijd je per ongeluk tóch op de carpool-rijstrook?

Dan staat je een fikse boete te wachten.

Hoe herken je het bord?

Het gaat om een witte ruit op een blauwe achtergrond of een zwarte achtergrond, op een variabel verkeersbord. Omdat de rijkstroken niet de hele dag actief zijn zal de laatste variabele variant het vaakst te zien zijn. Vanaf volgende maand wordt in ieder geval al gestart met de snelweg A48 tussen Lyon en Grenoble.

Lees ook: Deze 9 Europese steden en gebieden staan vanaf vandaag op code oranje

Fikse boete

De carpool-rijbaan is alleen toegankelijk voor auto’s met twee of meer mensen aan boord, voor taxi’s en voor auto’s met een groen Crit’Air 0-logo. Deze sticker is uitsluitend voorbehouden aan elektrische voertuigen. De snelheid op het traject is beperkt tot 50 km/u. Overtreders kunnen volgens de Franse website Caradisiac een boete van 135 euro verwachten.

Flitssysteem

Nu vraag je je misschien af hoe het aantal mensen aan boord in de gaten wordt gehouden. Nou, daar hebben de Fransen een handig technisch snufje op gevonden. Het aantal passagiers wordt namelijk geteld door een flitssysteem op de middenberm dat werkt met kunstmatige intelligentie. Voordat er een bekeuring wordt uitgedeeld, krijgen overtreders eerst nog via borden boven de weg het kenteken van hun auto te zien en de boodschap dat ze in overtreding zijn. Qua vakantiegangers lopen alleen de personen die alleen reizen risico op een bekeuring.

Vergeet dit niet

Voordat je autovakantie gaat, is het belangrijk om je auto eerst nog even goed te laten checken. Waarom dit zo is, leggen we je in dit artikel uit. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de laatste reisupdates in de gaten te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden