null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op 21 december is er een bijzondere kerstster te zien aan de hemel

Als je op maandag 21 december naar de sterrenhemel kijkt, is er een bijzonder fenomeen te zien. Dan staan de planeten Jupiter en Saturnus namelijk bijna tegen elkaar aan. De afstand tussen de twee punten is zo klein dat ze bijna een kerstster lijken te worden.

Extra bijzonder: honderden jaren geleden gebeurde het voor het laatst op deze manier.

Ster van Bethlehem

Doordat de twee grote planeten met de zogenoemde zonnewende zó dicht bij elkaar komen, zijn ze samen als één grote, heldere ster te zien. Veel wetenschappers denken dat dit het fenomeen was waar de drie wijzen uit het oosten naar toe liepen en is daarom historisch gezien de 'ster van Bethlehem'.

Lees ook:

Zo groot is de kans op een witte kerst dit jaar

800 jaar geleden

De laatste keer dat de twee planeten samen zo dicht bij elkaar stonden was bijna 800 jaar geleden, op 5 maart 1226. Als je de kerstster dit jaar mist, dan moet je opnieuw lang wachten. Jupiter en Saturnus staan namelijk pas weer naast elkaar op 15 maart 2080, over 60 jaar dus. En de eerstvolgende kerstster is pas weer te zien in augustus 2417.

Kerstster zien op 21 december

Wat er precies gebeurt op 21 december legt sterrenkundige Lucas Ellerbroek uit aan RTL Nieuws. "De aarde, Jupiter en Saturnus draaien alle drie in een eigen baan om de zon heen, maar soms staan ze in één lijn met elkaar." Eigenlijk staan de planeten miljoenen kilometers bij elkaar vandaan, maar voor ons lijkt het alsof ze heel dicht bij elkaar staan.

Het is wel precisiewerk om deze bijzondere verschijning te spotten. Op de vroege avond is het fenomeen in Nederland tussen 17.15 en 18.15 uur te zien. Je moet dan wel de goede kant op kijken. De kerstster is te zien in het zuidwesten en zal heel laag aan de horizon staan. Een telescoop zorgt natuurlijk voor het beste zicht, maar ook een verrekijker kan een mooi beeld geven. Het zal niet langer dan een uur zichtbaar zijn en het moet ook niet bewolkt zijn. Zoek een plek op waar je een vrij uitzicht hebt, bijvoorbeeld op het platteland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden