null Beeld

Ook in Nederland herbesmetting met coronavirus vastgesteld

Ook in Nederland is voor het eerst een officiële herbesmetting van het coronavirus vastgesteld. Iemand die eerder besmet was met het virus en daarvan opknapte, raakte opnieuw besmet.

Dat heeft de Nederlandse viroloog Marion Koopmans bevestigd aan de NOS. Koopmans is lid van het Outbreak Management Team (OMT) en een belangrijke adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Herbesmetting coronavirus

Maandag werd bekend dat een 33-jarige man uit Hongkong het coronavirus in 4,5 maand twee keer heeft opgelopen. Er was al langer een vermoeden dat iemand twee keer besmet kan worden met het virus, maar hard bewijs was daar eerder nog nooit voor geleverd. In Nederland is volgens Koopmans dus ook een herbesmetting bekend. Het gaat om een oudere patiënt met een verslechterd immuunsysteem, meldt de viroloog. Welke symptomen deze patiënt heeft is niet bekend.

Lees ook: Ministerie Volksgezondheid benadrukt: laat je écht alleen testen bij klachten

Genetische code

Om een herinfectie vast te stellen, moet iemand niet alleen twee keer positief getest worden, maar ook duidelijk twee keer een net iets andere variant van het virus gehad hebben. “SARS-CoV-2-infecties hebben allemaal een andere vingerafdruk, een genetische code”, legt Koopmans uit. Dat genetische materiaal wordt RNA genoemd. “Mensen kunnen na een infectie nog heel lang iets meedragen en af en toe een beetje RNA uitscheiden.”

Bij een officiële

herbesmetting moeten onderzoekers dan ook aantonen dat de codes van dat RNA

verschillen bij beide testen; dan kan het niet gaan om ‘oud’ genetisch

materiaal wat nog gevonden wordt. Bij de nu bekende herbesmettingen blijkt dit

het geval te zijn.

Niet onverwacht

Dat er mensen zijn die het virus twee keer krijgen, is volgens Koopmans niet onverwacht. Een herbesmetting komt namelijk vaker voor bij luchtweginfecties, zoals het coronavirus. "Luchtweginfecties kunnen twee keer toeslaan, of vaker. We weten dat je niet levenslang beschermd bent, als je de infectie hebt gehad en dat verwachten we dus ook bij covid", zegt Koopmans tegen de NOS. Heel zenuwachtig wordt ze er nog niet van, al is het wel iets wat goed onderzocht moet worden.

Bescherming

Dat er nu herinfecties bekend zijn, betekent overigens niet dat je helemaal níet beschermd bent tegen het virus wanneer je het eenmaal gehad hebt. Er zijn grote verschillen in de hoeveelheid antistoffen die mensen aanmaken na een besmetting. Mensen die heftigere klachten hadden, hebben vaak meer antistoffen dan mensen met milde klachten. Die antistoffen beschermen je tegen het virus, maar zorgen niet per se dat je voor altijd immuun bent. Er is wel een duidelijke immuunreactie na een besmetting, maar hoelang die bescherming aanhoudt is nog onbekend. Dit wordt momenteel onderzocht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden