null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook als huishoudelijke hulp heb je voortaan recht op een mondkapje

Een mondkapje is één van de belangrijkste beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Tenminste, vooral voor ziekenhuis- en zorgpersoneel, die mondkapjes gratis van de overheid krijgen. Dat geldt vanaf vandaag ook voor huishoudelijke hulp.

Dat heeft Martin van Rijn, minister van Medische Zorg, besloten. En overigens niet alleen voor huishoudelijke hulp...

Mondkapjes voor de hele Wmo

Ook andere mensen die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen, hebben vanaf nu recht op zo'n mondkapje. Denk naast huishoudelijke hulp aan mensen die begeleiding, dagbesteding of maaltijden bezorgen aan hulpbehoevenden.

(Vermoedelijk) besmet met coronavirus

Aan het krijgen van die mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zit wel een belangrijke voorwaarde: het moet gaan om zorg die niet uitgesteld kan worden voor mensen die (vermoedelijk) besmet zijn met het coronavirus. "Alleen als het echt nodig is", verduidelijkt Van Rijn, "want er is nog steeds een enorme behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg."

Volgens hem kan een huishoudelijke hulp namelijk prima zonder mondkapje schoonmaken bij iemand thuis die geen symptomen vertoont, mits die anderhalve meter afstand maar nageleefd wordt.

Mondkapjes en meer

Naast mondkapjes zit er nog meer in het pakket dat je kunt ontvangen als je een van de genoemde beroepen hebt en bij mensen thuis met (een vermoeden van) het coronavirus werkt. Onder persoonlijke beschermingsmiddelen vallen namelijk ook isolatiejassen en -schorten, beschermingsbrillen en handschoenen. Je kunt die via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen aanvragen, bijvoorbeeld hier.

"Alle mensen die werken in de zorg, binnen en buiten het ziekenhuis, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen", aldus Van Rijn.

Zelf mondkapje maken

Heb jij geen recht op gratis mondkapjes, maar wil je er wel graag een? Dan zou je ook zelf een exemplaar kunnen maken. Dit zijn de beste materialen daarvoor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden