null Beeld

Ontroerende tv: Egbert (90) over de liefde voor zijn overleden vrouw

Fans van het programma De wereld volgens 80-jarigen moeten even opletten. En wie (nog) geen fan is ook. Want dit ontroerende fragment, waarin de hoogbejaarde Egbert met liefde over zijn overleden vrouw vertelt en de toewijding waarmee hij haar verzorgde, laat je niet onberoerd.

In het programma De wereld volgens 80-jarigen (SBS6) wonen acht hoogbejaarden tijdelijk samen in een supermodern huis. Samen met een aantal jonge vloggers ondernemen ze allerlei activiteiten van nu. Zo krijgen ze een mobiele telefoon, kijken ze digitale televisie, lezen ze de krant op een tablet, zien ze wat het inhoudt om hun tanden te bleken, gaan ze op uitje naar een escaperoom en eten ze, zoals Egbert, soms voor het eerst pizza.

Hart van goud

De gelovige oud-bakker is de oudste van het stel en misschien ook wel de meest positieve. Ondanks zijn hoge leeftijd is Egbert een vat vol vrolijkheid en optimisme. Met een hart van goud. Als presentator Viktor Brand hem besluit mee te nemen naar de kerk, ontstaat er een prachtig gesprek over de rol die het geloof speelt en iets later over de liefde voor zijn vrouw Joukje en de toewijding waarmee hij haar in haar laatste jaren heeft verzorgd.

Levensles

Oplettende kijkers halen heel wat levenslessen uit het fragment. Bijvoorbeeld als Viktor vraagt hoe het gezinsleven beviel en Egbert antwoordt: "We hebben te weinig van elkaar genoten." Door zijn drukke werk als bakker, zag hij zijn vrouw soms nauwelijks. Zo communiceerde het stel doordeweeks via briefjes vanwege de drukte.

Tot het eind

Toen Joukje in haar laatste jaren door diabetes hulpbehoefend werd, verzorgde Egbert haar thuis met veel toewijding. Hij vertelt hoe hij bang was het vooruitzicht van de ziekte niet te kunnen dragen en later - met tranen in zijn ogen - hoe hij haar elke minuut van de dag bijstond en overal bracht waar ze heen wilde. Op de vraag wat hij het meest mist aan het samenzijn, antwoord hij: ‘Het voor elkaar zorgen.’

Ook Viktor is tijdens het gesprek ontroerd. Bekijk hier het fragment van het programma en pak de zakdoeken er maar bij…

Op Twitter spraken veel mensen hun bewondering uit voor Egbert en de liefdevolle manier waarop hij over zijn vrouw sprak.

Bron en beeld: SBS6

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden