null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ontroerend: deze olifant herkent haar oude verzorger na 32 jaar direct

Dat olifanten een goed geheugen hebben, is al lang bekend. De uitdrukking ‘een geheugen als een olifant’ verwijst niet voor niets naar dit imposante dier. Maar dat ze ook warme herinneringen kunnen koesteren aan bepaalde mensen is wel heel bijzonder.

Hoe hecht de band tussen mens en olifant kan zijn, blijkt wel uit de ontmoeting die de Schotse verzorger Peter Adamson had toen hij na 32 jaar werd herenigd met Aziatische olifant Kirsty.

Uit het oog

Adamson werkte in de jaren zeventig en tachtig in de dierentuin van Glasgow. Daar was hij de vaste verzorger van Kirsty. In 1987 raakten de twee van elkaar gescheiden, omdat Kirsty naar een dierentuin in het Engelse Chester verhuisde. Het dier werd later overgeplaatst naar de zoo in het Ierse Dublin en geniet tegenwoordig van haar pensioen in Duitsland, in een dierentuin in Neunkirchen.

null Beeld

Adamson was Kirsty uit het oog verloren nadat ze Groot-Brittannië had verlaten. Via vrienden die in een dierentuin in het Duitse Trier werken, kwam hij uiteindelijk achter haar nieuwe verblijfplaats. Adamson besloot contact op te nemen met de verzorgers daar om Kirsty na al die jaren weer te kunnen bezoeken.

Emotionele ervaring

Het weerzien was voor Adamson heel emotioneel. Het werd snel duidelijk dat Kirsty hem na al die jaren onmiddellijk herkende. De twee deelden een warme knuffel. “Dat ze me toestond om dichtbij te komen en me accepteerde door haar slurf om me heen te slaan, was voor mij een heel emotionele ervaring. Ik zal die herinnering de rest van mijn leven koesteren en in mijn hart bewaren.”

Lees ook

Grappig: met deze sport zijn jij en je huisdier binnen no time fit for summer

Stemgeluid

De website van de dierentuin beschrijft Kirsty als 'intelligent en bereid om te leren' maar ook als 'dominant over leden van haar soort'. Volgens Kirsty’s nieuwe verzorgers heeft de olifant haar vroegere oppasser waarschijnlijk herkend door het geluid van zijn stem. De Schot zei dat hij Kirsty zo veel mogelijk zal proberen te bezoeken nu hij weet waar ze woont.

Bronnen| Daily Mail, Facebook Neunkirchen Zoo

Beeld| iStock

Ben jij ook gek op dieren en wil jij een uniek kijkje achter de schermen bij Diergaarde Blijdorp? In de shop van Margriet koop je nu voordelige tickets voor het exclusieve Blijdorp ZOOmeravond op 3 mei.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden