null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ons drinkwater raakt steeds meer vervuild, waterbedrijven slaan alarm

De Nederlandse drinkwaterbronnen gaan steeds verder achteruit in kwaliteit. Dit komt door resten van chemische stoffen, medicijnen en mest die niet meer uit het water te filteren zijn.

Het probleem is inmiddels zó groot dat drinkwaterbedrijven alarm slaan.

Chemische resten

Drinkwater wordt uit grondwater in speciale drinkwaterwingebieden gehaald. Dit grondwater raakt echter steeds vervuilder door verschillende stoffen. Dit blijkt uit onderzoek van KWR, het kennisinstituut van de drinkwatersector. In het grondwater worden met name resten van nitraat, bestrijdingsmiddelen, industriële stoffen en (dier)geneesmiddelen gevonden. Van dit grondwater wordt meer dan de helft van ons kraanwater gewonnen.

Steeds lastiger te zuiveren

Een ander groot deel van ons kraanwater, zo’n 40 procent, komt van oppervlaktewater. Hierbij moet je denken aan rivieren. Deze raken echter ook steeds meer verontreinigd door chemische stoffen en medicijnresten. Voor nu hoeven we ons nog geen zorgen te maken over het water dat uit onze kraan komt, maar hier kan in de toekomst verandering in komen. Drinkwaterbedrijven geven aan dat het steeds lastiger wordt om het water te zuiveren. Er zijn dus maatregelen nodig om de kwaliteit te verbeteren.

Uitgedroogde Maas

Bovendien zijn er nog andere problemen. Er zijn steeds minder nieuwe waterwingebieden te vinden, en de bestaande gaan erop achteruit. De Maas staat bijvoorbeeld zo droog, dat we kunnen spreken van een crisisniveau. Hierdoor is er in Zuid-Holland een risico dat er straks niet meer genoeg water in de kraan komt. Drinkwaterbedrijf Dunea geeft aan dat de aanleg van een meer een oplossing zou kunnen zijn, maar vooralsnog wil de regering daar niets van weten.

Bron | AD, AD

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden