null Beeld

Onderzoekers vinden mogelijke link tussen vitamine K en het coronavirus

Patientën met het coronavirus die erg ziek worden of overlijden, blijken vaak een erg lage hoeveelheid vitamine K in hun bloed te hebben. Dat ontdekten onderzoekers van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de longen, zeggen de specialisten.

Het is niet de eerste keer dat een vitaminetekort genoemd wordt als een verklaring voor een ernstig verloop van het coronavirus. Eerder ontdekten Britse onderzoekers al dat vitamine D mogelijk een vitale rol speelt.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek keken de specialisten naar het vitamine K-gehalte in het bloed van patiënten met het coronavirus. Dit hebben ze vervolgens vergeleken met het bloed van een gezonde controlegroep. Daaruit bleek dat mensen die ernstig ziek waren door het coronavirus of zelfs overleden, vaak een ernstig tekort aan vitamine K hadden. Bij mensen met een normale hoeveelheid van deze stof in het bloed verliep de ziekte veel milder.

Vitamine K

Vitamine K staat vooral bekend als een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Toch doet het volgens deze onderzoekers meer dan dat. De vitamine activeert volgens hen ook eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en longen. Longarts Rob Janssen van het CWZ zegt dat het de elastische vezels in onze longen beschermt. “Corona veroorzaakt enorme ontstekingen in de longen, waardoor de elastische vezels die zorgen dat we kunnen ademen beschadigd raken. Als reactie probeert je lichaam meer beschermend eiwit aan te maken voor die vezels, maar heeft daarvoor vitamine K nodig”, legt hij uit op de website van het ziekenhuis. Als je niet voldoende vitamine K in je bloed hebt, loop je daarom dus kans op een ernstigere afloop van het coronavirus.

Lees ook: Helft van coronapatiënten op intensive care kampt met trombose-verschijnselen

Vervolgonderzoek

Moeten we nu allemaal preventief vitamine K-supplementen slikken? Op basis van dit onderzoek kunnen de specialisten dat nog niet zeggen. Nu de opvallende link tussen een laag vitamine K-gehalte in het bloed en het coronavirus gevonden is, kunnen ze hier verder onderzoek naar gaan doen. De volgende stap is dat de specialisten vitamine K willen geven aan patiënten met het coronavirus. “Als er gebeurt wat we denken dat er gebeurt, namelijk dat zij minder ernstig ziek worden, dan zou dat geweldig zijn", zegt Ton Dofferhoff, internist-infectioloog van het CWZ. Pas als die uitslagen bekend zijn, kan er dus duidelijkheid gegeven worden over of preventief vitamine K-supplementen slikken zinvol is.

Supplementen

Ook het Voedingscentrum ziet (nog) geen aanleiding om extra vitamine K aan te raden, zegt een woordvoerder tegen Zorg.nu. Vitamine K zit in groenten, fruit, melk, vlees, eieren en granen, en wordt opgenomen in de maag en darmen. Bij een gezond dieet is de kans op een tekort aan deze stof volgens hen erg klein. Wil je – ondanks dat de werkzaamheid onduidelijk is – wel vitamine K-supplementen gaan slikken? Zorg dan dat je niet over de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 70 microgram gaat. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken moeten extra oppassen met vitamine K. Deze vitamine kan de werking van deze medicijnen namelijk verminderen. Daardoor kunnen juist ernstige complicaties ontstaan, zoals bloedproppen. Neem bij vragen hierover altijd contact op met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | CWZ, Zorg.Nu

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden