null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers hebben mogelijk oplossing gevonden voor de eikenprocessierups

Aan het begin van de zomer was heel Nederland in de ban van de eikenprocessierups. De beestjes verspreidden zich razendsnel over de bomen in ons land, en de brandhaartjes veroorzaakten veel jeuk en allergische klachten bij omwonenden.

Experts waarschuwden eerder nog dat de uitbraak volgend jaar veel erger zou kunnen worden, maar onderzoekers hebben nu mogelijk een oplossing gevonden.

Onderzoek op drie locaties

Een medewerker van het Kenniscentrum Eikenprocessierups spreekt in een artikel op Nature Today van een geslaagde proef met natuurlijke bestrijdingsmiddelen in Drenthe. Voor de proef werden 64 eikenbomen op drie locaties gebruikt. Op één locatie werden natuurlijke vijanden van de rups actief gestimuleerd. Op de andere twee locaties (die ter controle dienden) stonden gelijkwaardige eikenbomen zonder bestrijdingsmiddelen. Op de plek de met natuurlijke vijanden werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen dan vorig jaar. De nesten die er wel waren, bleken bovendien een stuk kleiner.

Natuurlijke vijanden

Om de beestjes te bestrijden, hebben de onderzoekers vorig jaar tientallen planten rondom de eiken geplaatst die de natuurlijke vijanden van de diertjes (zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen) aanlokt. De nesten die er wel waren, werden bovendien aangevreten door natuurlijke vijanden van de rups. In de omgeving van de eik waren daarvoor extra nestkasten gehangen om koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels naar de plek te lokken.

Niet overal geschikt

Op 25 september aanstaande worden de resultaten van de proef uitgebreid toegelicht op een landelijk symposium. Kenniscentrum Eikenprocessierups organiseert de bijeenkomst in opdracht van het ministerie van LNV. Dan worden ook de voorwaarden waar een aanpak aan moet voldoen uit de doeken gedaan. "Niet alle locaties zijn namelijk geschikt voor een dergelijk project, maar daar waar het mogelijk is, draagt deze aanpak zeker bij aan de beheersing van de eikenprocessierups", aldus de organisatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Processierups, Nature Today

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden