null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoeker: ‘Na de zomer komt het coronavirus net zo hard terug’

Martijn Hoogeveen deed onderzoek naar de seizoenseffecten op influenza en coronavirussen. Volgens hem is er een duidelijk verband tussen het aantal pollen in de lucht en de invloed daarvan op ons immuunsysteem. De kans dat het coronavirus na de zomer weer terugkeert, is volgens hem erg groot.

Tegenover het Financieele Dagblad legt hij uit hoe dit precies zit.

Intensiteit coronavirus

Volgens Hoogeveen staren we ons blind op het feit dat influenza bijna nooit voorkomt in de zomer. “Terwijl juist het zonnige Italië en Spanje, waar veel UV-licht is, een grotere uitbraak van het virus kent dan bijvoorbeeld Nederland. Schommelingen in de temperatuur hebben nauwelijks effect op de intensiteit van het coronavirus.”

Onderling verband

“Opvallend genoeg groeit de laatste weken het aantal

pollen in de lucht, terwijl het aantal griepgevallen daalt. Het pollenseizoen

beweegt zich precies tegenovergesteld aan het griepseizoen. Als je die relatie

combineert met hooikoortsstatistieken kom je op een onderling verband die van belangrijk

naar zeer belangrijk gaat.”

Twee theorieën

Volgens Hoogeveen zijn er twee theorieën: “Of de aerosole pollen belemmeren de verspreiding van het virus door de lucht of er is sprake van immunoboosting— waarbij pollen de turbo op het immuunsysteem zetten. Die twee kunnen wel eens van veel groter effect zijn dan de invloed van UV-licht.”

Lees ook: Hoe speciale apps moeten helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

'Twee keer zo hard'

Volgens Hoogeveen was er een soortgelijke trend te zien bij de Spaanse griep: “Die brak in het voorjaar van 1918 door, doofde in het voorjaar en kwam twee keer zo hard terug aan het einde van het pollenseizoen en vaagde de zwakkeren weg die nog niet van het schaakbord verdwenen waren. Hoewel dat slechts een anekdotisch voorbeeld is, zijn de vooruitzichten bij het nieuwe coronavirus niet goed."

'Vaccin niet op tijd'

“Wat we zeker weten is dat een vaccin niet op tijd gereed is voor de volgende uitbraak. En die pakt niet alleen het staartje mee zoals nu, maar duurt een heel griepseizoen.”

Bron | Het Financieele Dagblad

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden