null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek wijst uit: zóveel plastic zit er in zeezout

Niet alleen de onderwaterwereld ondervind schade van de grote hoeveelheid plastic die in de wereldzeeën rond drijft, zo blijkt uit recent onderzoek. Wetenschappers hebben ontdekt dat wij via onze voeding ook delen van dit plastic binnenkrijgen. 

Koreaanse onderzoekers hebben in zeezout namelijk plastic deeltjes gevonden. Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Incheon (Zuid-Korea) wilden weten hoe groot dit probleem is en onderzochten daarom 39 zoutmerken in 21 landen.

Plastic deeltjes

In 36 van deze merken werd plastic gevonden. Met name de merken uit Azië bevatten veel plastic. Volgens dit onderzoekers is dit te verklaren omdat de zee in Azië ook zwaarder vervuild is dan in andere werelddelen. Maar ook in zout uit 'schonere' zeeën, zoals bijvoorbeeld bij een Frans zoutmerk, werd plastic in de vaatjes aangetroffen.

Plasticverbruik

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat we jaarlijks naar schattig zo’n 2000 plastic microdeeltjes per jaar binnenkrijgen, doordat er in veel voor geproduceerd voedsel zeezout zit. Wat dit betekent voor onze gezondheid, is nog niet duidelijk. Het is in ieder geval te hopen dat ontdekkingen als deze ervoor zorgen dat er wereldwijd stappen worden genomen om het plasticverbruik te verminderen.

Bron | World Economic Forum

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden