null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: geen link tussen vaccinaties en autisme

De laatste jaren is de angst om kinderen te laten vaccineren gegroeid. Veel ouders zijn bang dat de vaccinatie tegen de bof, mazelen en rode hond leidt tot autisme bij het kind. En dat is onterecht, stellen Deense wetenschappers nu.

De onderzoekers volgden tot 2013 bijna 660.000 kinderen die tussen 1999 en 2010 werden geboren. De onderzoekers noteerden in die jaren alle diagnoses rond autismestoornissen en de risicofactoren die daarbij horen. Ze stelden bij 6517 kinderen een vorm van autisme vast. Na vergelijking tussen kinderen die wel en niet gevaccineerd werden, bleek dat er geen hoger risico op autisme is bij kinderen die op jonge leeftijd werden ingeënt.

Tweede onderzoek

De Deense onderzoekers kamen in 2002 al tot dezelfde conclusie, maar volgens critici werd er toen niet gekeken naar kinderen die gevoelig zouden zijn voor het krijgen van autisme na een vaccinatie. Onderzoeker Anders Hviid zag de kritiek als een kans om het onderzoek nog eens uit te voeren. De testgroep van dit tweede onderzoek bestond uit nieuwe kinderen. "We hebben gekeken naar hoe we de kritiek op de oorspronkelijke studie konden aanpakken. Met de nieuwe studie worden de argumenten van mensen die anti-vaccinatie zijn, weerlegd,” aldus Hviid.

Alarmerende toename

Kinderrechtenorganisatie Unicef waarschuwde eerder deze week nog dat er wereldwijd een "alarmerende" toename is van het aantal kinderen met mazelen. Het aantal kinderen dat de laatste jaren is gevaccineerd bedraagt zo’n 92%. Dat lijkt veel, maar volgens de organisatie is de kans op een uitbraak van de mazelen pas te verwaarlozen vanaf 95%. Het aantal sterfgevallen door de mazelen is de afgelopen twee jaar in Europa bijna verdubbeld: van 42 tot 72. Wereldwijd overleden er in 2017 zo’n 110.000 mensen aan de gevolgen van deze ziekte.

Angst door onbetrouwbaar onderzoek

Het wantrouwen van de ouders is te wijten aan een onderzoek dat de Britse arts Andrew Wakefield in 1998 publiceerde. Volgens dit onderzoek zouden vaccinaties autisme kunnen veroorzaken. Wakefield werd later uit zijn ambt gezet omdat hij de onderzoeksdata had vervalst.

Bron| Unicef, Annals of Internal Medicine, World Health Organization

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden