null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: weekend Amsterdam staat gelijk aan twee sigaretten roken

Amsterdam is de stad van de prachtige grachten, boeiende musea en pijlsnelle fietsers. Maar ook de stad die weinig goeds voor je gezondheid betekent, zo blijkt.

Een lang weekend, dus vier dagen, in Amsterdam verblijven zou redelijk funest zijn voor je longen, concludeert The European Transport and Environment Association (T&E) in Brussel.

Stadslucht

Voor dat onderzoek nam de organisatie gegevens over de luchtkwaliteit onder de loep, om kritisch te kijken naar de lucht die we inademen in de tien populairste steden van Europa. En om de luchtvervuiling beter in kaart te brengen, werd berekend hoeveel sigaretten daaraan gelijkstaan.

Schokkend

Uit het onderzoek kwamen behoorlijk schokkende resultaten. Nederland komt er nog netjes vanaf, vergeleken met Praag en Istanboel, waar een lang weekend overeenkomt met het roken van maar liefst vier sigaretten. Dat betekent één tabaksstaafje per dag - ook als je helemaal niet rookt.

Londen en Barcelona

In Milaan zit je in hetzelfde tijdsbestek aan de drie sigaretten, in Londen bijna ook. En net als in Amsterdam rook je in Parijs, Rome en Wenen omgerekend ook twee sigaretten. De 'gezondere' keuzes zijn Dublin en Barcelona, waar je alsnog één sigaret passief paft in een lang weekend.

Auto's

De grootste boosdoeners voor de luchtkwaliteit blijft de uitstoot van schadelijke stoffen door auto's. Dus kún je de trein, tram, bus of fiets pakken in onze hoofdstad of waar dan ook, dan ben je lief voor het milieu - en uiteindelijk ook jezelf.

null Beeld

Ook interessant om te lezen

Bron | T&E

Beeld | iStock, T&E

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden