null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: vooral vrouwen houden Nederland draaiende tijdens de coronacrisis

De overheid heeft een lijst opgesteld van cruciale beroepen: beroepen die essentieel zijn voor Nederland in deze crisistijd. En wat blijkt? Twee derde van deze beroepen wordt uitgeoefend door vrouwen. Dat betekent dat het vooral vrouwen zijn die op dit moment ons land draaiende houden.

Dat bewijst maar weer eens dat vrouwen #GewoonStoer zijn.

Cruciale beroepen

Bij cruciale beroepen moet je denken aan artsen, verplegers, schoonmakers, politie, supermarktpersoneel en ambtenaren. Stuk voor stuk beroepen die op dit moment meer dan ooit nodig zijn om ervoor te zorgen dat de Nederlandse bevolking zo goed mogelijk door de coronacrisis komt. Deze lijst met beroepen is opgesteld, omdat kinderen van ouders die werkzaam zijn in deze sectoren voorrang moeten krijgen bij opvang. Zo kunnen ouders gewoon aan het werk blijven, omdat ze zo hard nodig zijn in deze tijd.

Vrouwen tijdens coronacrisis

Uit onderzoek van Consultancy.nl blijkt dat het grootste gedeelte van deze cruciale beroepen wordt uitgeoefend door vrouwen. De cijfers liegen er niet om. In Nederland zijn er 9 miljoen werkenden, en ongeveer 3,2 miljoen mensen hiervan zijn werkzaam in de cruciale beroepen. Die groep bestaat voor twee derde uit vrouwen; namelijk zo’n 2 miljoen. Het zijn dus vooral vrouwen die op dit moment ons land draaiende houden.

Oververtegenwoordiging van vrouwen

Niet zo gek, omdat er al jaren een oververtegenwoordiging is van vrouwen in bepaalde sectoren die tijdens de coronacrisis nóg belangrijker zijn dan normaal, zoals de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de supermarkten, media én overheid. Zo is bijvoorbeeld 87 procent van alle verpleegkundigen vrouw, en 61 procent van de artsen.

Mannen in cruciale beroepen

Maar natuurlijk zijn er ook beroepen waarbij het overgrote deel door mannen wordt gedaan, zoals in het openbaar vervoer (89 procent), vrachtwagenchauffeurs (96 procent) en vakkenvullers (72 procent). Daarom: hulde aan alle sterke, krachtige, onvermoeibare vrouwen én mannen die ons door deze moeilijke tijd slepen, en ervoor zorgen dat ons land niet in complete chaos belandt.

Bron | Consultancy.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden