null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek RIVM: deel van Lyme-patiënten houdt nog lang klachten

Het tekenseizoen is weer van start. En die teken geven jaarlijks zo’n 27.000 Nederlanders de ziekte van Lyme. In de meeste gevallen is een behandeling met antibiotica voldoende om te herstellen, maar er is ook een deel van de patiënten dat nog lang last houdt van klachten na de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het RIVM en academische ziekenhuizen. 

Van vermoeidheid tot pijn: welke klachten kun je na de ziekte van Lyme nog krijgen?

Lang klachten na ziekte van Lyme

Het RIVM en de academische ziekenhuizen Radboudumc en Amsterdam UMC deden onderzoek naar aanhoudende klachten bij Lyme-patiënten na de behandeling voor hun besmetting met de ziekte. De studie liep van 2015 tot 2020 en is daarmee het grootste onderzoek naar aanhoudende klachten na een behandeling van de ziekte van Lyme.

In een jaar werden 1135 patiënten gevolgd. Daaruit bleek dat 27 procent van de patiënten ook na hun antibioticabehandeling tegen de ziekte van Lyme klachten hield. Het ging om klachten zoals pijn, langdurige vermoeidheid en concentratieproblemen. Dit belemmert voormalig Lyme-patiënten in het dagelijks leven, omdat zij bijvoorbeeld nog lang moeite hebben met een stuk wandelen of traplopen.

Klein verschil

Het RIVM heeft de aantallen uit het onderzoek vergeleken met een groep van 6500 mensen zonder de ziekte van Lyme. Daaruit bleek iets meer dan 20 procent met dezelfde klachten te lopen. Het gaat dus maar om een klein verschil tussen mensen met en zonder de ziekte van Lyme die van dezelfde klachten last kunnen krijgen.

Toch is dat volgens onderzoeker Kees van den Wijngaard wel een belangrijk verschil. De klachten zouden bij mensen zonder Lyme niet alleen minder vaak voorkomen, maar ook minder ernstig zijn. Ook zit het verschil vooral bij de mensen bij wie de klachten door de ziekte van Lyme lijken te komen, die hier anders waarschijnlijk geen last van zouden hebben gehad. Dit zijn per jaar waarschijnlijk ruim 1000 tot 1500 mensen.

Lees ook: Dít is wat je moet doen wanneer je door een teek bent gebeten

Verloop van de ziekte

Op dit moment zijn de onderzoekers bezig met een vervolgonderzoek met dezelfde proefpersonen. In het onderzoek wordt gekeken of het verloop van een Lyme-besmetting voorspeld kan worden. Bijvoorbeeld door te kijken naar het immuunsysteem van de patiënten, en hoe dat op ziekteverwekkers reageert. Ook wordt er gekeken naar genetische aanleg, gedrag van mensen en worden de bacteriën in het lichaam onderzocht.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden