null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Pfizer- en Moderna-vaccins geven mogelijk blijvende bescherming’

Het Pfizer- en Moderna-vaccin geven mogelijk veel langere bescherming dan gedacht. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je met twee prikken van een van die vaccins jarenlang beschermd kunt zijn.

En dat zou betekenen dat een zogenoemd boostervaccin om het jaar dan niet nodig is.

Blijvende bescherming van Pfizer- en Moderna-vaccin

Nu er massaal wordt gevaccineerd, blijft de grote vraag hoeláng deze vaccins bescherming bieden. Over het Pfizer- en Moderna-vaccin is daar nu in elk geval goed nieuws over te melden. Uit onderzoek van de Washington University School of Medicine blijkt namelijk dat de aanmaak van immuuncellen vier maanden na de eerste prik nog in volle gang is. Meestal neemt deze werking bij andere vaccins na zo'n twee weken al af, maar bijna een half jaar later is dat bij Pfizer en Moderna dus niet het geval. En dat is 'opmerkelijk', aldus de onderzoekers, die door de resultaten verwachten dat de werking van het vaccin mogelijk jarenlang 'sterk en blijvend' is.

mRNA

Voor het Pfizer- en Moderna-vaccin wordt gebruikt gemaakt van mRNA-technologie. Bij andere vaccins wordt er een (onschadelijk) stukje van het virus bij je ingespoten, dat een immuunreactie aanwakkert. Bij mRNA-vaccins zit er geen stukje virus in, maar bevat het wel de informatie om je lichaam bepaalde immuuncellen op te laten bouwen. En aangezien het Pfizer- en Moderna-vaccin zo goed presteren, zou je dus kunnen stellen dat deze mRNA-technologie een succes is.

Werkt tegen varianten en extra goed na eerdere coronabesmetting

Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt ook dat het Pfizer- en Moderna-vaccin bescherming biedt tegen drie varianten van het coronavirus, inclusief de Zuid-Afrikaanse Beta-variant. Bovendien pakte de vaccinatie extra goed uit bij mensen die eerder al corona hebben gehad. "Als je al besmet bent geweest en vervolgens gevaccineerd bent, krijgen je antilichaampjes een boost. Het vaccin heeft dus duidelijk voordeel, zelfs als je al corona hebt gehad, en daarom raden we die mensen aan om het vaccin te nemen."

Boostervaccin

Of dat boostervaccin nu helemaal van tafel geveegd kan worden voor mensen die het Pfizer- of Moderna-vaccin gekregen hebben? Dat is nog een te gehaaste conclusie. Hoewel het een gedegen onderzoek is, moet bijvoorbeeld ook de Wereldgezondheidsorganisatie nog overtuigd worden. Voorlopig ligt de focus in Nederland nog op het volledig vaccineren van de mensen die dat willen. Toch zijn er uit voorzorg wel al flink wat vaccins voor volgend jaar ingeslagen. Er zijn maar liefst 6 miljoen vaccins van Moderna aangeschaft, wat voldoende is om volgend jaar iedereen boven de twaalf jaar die dat wil te laten vaccineren, zo laat minister Hugo de Jonge weten.

Bron | Washington University School of Medicine, Welingelichte Kringen

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden