null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: Nederlanders zijn één van de liefste mensen op internet

Schrik jij van wat we in Nederland allemaal tegen elkaar roepen op social media? Ons online gedrag valt nog reuze mee, blijkt uit nieuw onderzoek. Sterker nog: wij Nederlanders worden bestempeld als één van de liefste mensen op het internet. Dit in vergelijking met andere landen.

Online schelden, beledigen en bedreigen

Dit wijst de nieuwste Digital Civility Index van Microsoft uit, die sinds 2016 jaarlijks wordt opgesteld. Middels enquêtes is gepeild hoe het met het online gedrag in landen is gesteld. Zo werden dit jaar 504 Nederlandse volwassenen en tieners naar hun vervelende ervaringen op internet en social media gevraagd. Denk hierbij aan schelden, beledigen en bedreigen. Daaruit bleek, dat 56 procent hiermee te maken krijgt. En dat is gelukkig weinig in vergelijking met andere landen.

Engeland en Nederland grootste internetlieverds

Aangezien veel Nederlanders elkaar online vrij regelmatig voor rotte vis uitmaken, is het verrassend te noemen, dat wij als één van de liefste mensen op internet worden bestempeld. Kun je nagaan hoe het gesteld is in andere landen. Nederland staat met 56 procent op plek twee als het gaat om online vriendelijkheid. De grootste internetlieverds wonen in Engeland (52 procent). En Duitsland scoort brons met 58 procent.

Zuid-Afrika en Peru

Zuid-Afrika leeft, met 83 procent, de internet-etiquette volgens Microsoft het slechtst na. Dit houdt in dat je anderen met waardigheid en respect behandelt, verschillen respecteert, tot tien telt voordat je ergens op reageert en voor jezelf of anderen opkomt, als je iets meemaakt dat niet door de beugel kan. Ook in Peru (81 procent) en Colombia (tachtig procent) is het anno 2020 absoluut niet gezellig online.

Strengere regels

Op welk social mediaplatform we precies het onaardigst zijn, is niet duidelijk. Microsoft doet alleen onderzoek naar de algemene ervaring van internetters. Het bedrijf hoopt wel dat hun jaarlijkse cijfers álle social mediabedrijven aan het denken zet. Zouden strengere regels op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter misschien de oplossing zijn?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Microsoft

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden