null Beeld

Onderzoek: Nederlanders positief over politiek en samenleving door coronacrisis

Uit recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders door de coronacrisis meer vertrouwen hebben gekregen in de politiek. Daarnaast zijn ze een stuk positiever gaan denken over onze samenleving.

Toch maken de meeste mensen zich over de economie nog wel veel zorgen.

Positief

In de afgelopen 12,5 jaar is het nooit eerder voorgekomen dat er zulke grote veranderingen waren in de publieke stemming over de politiek, samenleving en economie dan tussen januari en april dit jaar. Dit heeft uiteraard alles met de coronacrisis te maken. Uit cijfers blijkt dat Nederlanders over het algemeen tevreden zijn over de aanpak van de crisis, waardoor het vertrouwen in de maatschappij en de politiek is toegenomen. 76 procent geeft de regering in april een voldoende tegenover 51 procent in januari.

Lees ook

Goed nieuws: optimisme kan ontstekingen tegengaan

Open en eerlijk

Volgens Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, hebben veel Nederlanders niet alleen veel vertrouwen in de regering, maar bijvoorbeeld ook in de politie, de wetenschap en het rechtssysteem. Dit zou kunnen komen doordat deze instituties in Nederland heel transparant zijn. Zo was Rutte tijdens persconferenties altijd heel open en eerlijk. Hij gaf aan moeilijke beslissingen te moeten nemen, wat gewaardeerd werd door veel Nederlanders.

Wel is er de laatste maand sprake van een verschuiving. Veel mensen willen meer versoepelingen en laten horen dat ze minder tevreden zijn over het overheidsbeleid. Vooral jongeren en ondernemers denken er zo over.

Vertrouwen in de economie

De meeste mensen blijken zich zorgen te maken over de economie. Maar liefst 85 procent van de Nederlandse samenleving verwacht een verslechtering van de economie dit jaar. Begin dit jaar was dit nog maar 29 procent. Ook verwachten veel mensen dat ze er zelf financieel op achteruit gaan: 21 procent tegenover 12 procent van begin dit jaar.

Saamhorigheid, respect en solidariteit

Nederlanders geven aan tevredener te zijn over de samenleving met een gemiddeld cijfer van een 6,9. Vorig kwartaal was dit nog 6,4. Dit is waarschijnlijk te danken aan de saamhorigheid, respect voor elkaar en solidariteit in tijden van de coronacrisis. Op de vraag hoe het komt dat de coronacrisis mensen bij elkaar brengt, geeft De Lange aan dat dit te maken heeft met twee dingen. Aan de ene kant gaat het om lotsverbondenheid, omdat iedereen dezelfde situatie meemaakt. Aan de andere kant weten mensen dat we alleen gezamenlijk de crisis kunnen oplossen. De bereidheid om een ander te helpen neemt toe.

Kansen zien

Ondanks alle tegenslagen zien mensen de crisis ook als een kans. We hebben met z'n allen even stilgestaan wat ons veel ruimte heeft gegeven om na te denken over belangrijke dingen in het leven. Veel mensen denken daarom dat door de coronacrisis verandering binnen de samenleving mogelijk is. Zo is 'samen' het sleutelwoord waarin we binnen de samenleving naar elkaar omkijken en respectvol met elkaar omgaan. Mensen zijn hoopvoller geworden en zien een beter klimaat en een herkenbaar Nederland. Dit zijn positieve ontwikkelingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden