null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek naar nieuwe scan om uitzaaiingen bij borstkanker makkelijker te herkennen

Borstkankerpatiënten hoeven in de toekomst mogelijk  geen operatie meer te ondergaan om te onderzoeken of de kankercellen zijn uitgezaaid. Limburgse wetenschappers onderzoeken of een combinatie tussen een PET- en een MRI-scan kan voorkomen dat de patiënt onnodig onder het mes moet.

Uitzaaiingen bij borstkanker worden momenteel eerst bekeken door middel van een echo.

Uitzaaiingen borstkanker

Maar wanneer hier niks te zien is, wordt in veel gevallen alsnog een zogeheten schildwachtklieroperatie uitgevoerd. Dit is een kleine ingreep waarbij een paar okselklieren worden verwijderd. In 20 procent van de gevallen blijkt de kanker dan toch uitgezaaid.

Weke delen

Hoewel een schildwachtklieroperatie een relatief kleine ingreep is, heeft dit in veel gevallen vervelende gevolgen voor de patiënt. Ook bij een goede uitslag houden veel vrouwen namelijk last van een stijve schouder of een ophoping van vocht in hun arm. Een onderzoeksteam van het UMC in Maastricht onderzoekt nu of de resultaten van een PET-MRI-scan net zo effectief zijn als die van een schildwachtklieroperatie. "Die scanner staat alleen in Maastricht en biedt unieke mogelijkheden voor het in beeld brengen van weke delen, zoals de klieren in de oksel", legt onderzoeker dr. Thiemo van Nijnatten uit.

Internationaal onderzoek

Om de betrouwbaarheid te meten wordt nu een test gedaan onder 125 borstkankerpatiënten. Om dit aantal sneller te bereiken, werd contact gezocht met een ander ziekenhuis in het Schotse Edinburgh. Een ziekenhuis dat toevallig eenzelfde combinatie van PET- en MRI-scan bleek te hebben. Toch was het hele onderzoek niet gelijk in kannen en kruiken.

Bewijs

"Ook daar moet je een groep artsen en verpleegkundigen vinden met een onderzoeksinteresse", vertelt Van Nijnatten. "Dat is nu gelukt. We hopen dat ze daar binnen een half jaar patiënten kunnen vragen mee te werken aan de studie. Als je dan in twee centra kunt aantonen dat het een betrouwbare techniek is, wordt de daadwerkelijke implementatie in het zorgproces ook makkelijker. Het bewijs is automatisch overtuigender."

Lees ook

Nieuwe methode maakt borstkankeronderzoek minder pijnlijk

Chemotherapie

Hoewel de onderzoekers vooral nieuwsgierig zijn naar de mate waarin de uitzaaiingen adequaat in beeld worden gebracht, willen de wetenschappers ook uitzoeken of het apparaat kan helpen voorspellen of chemotherapie bij de patiënt aan zal slaan. Daarvoor wordt voor, tijdens en na de behandeling een scan gemaakt. Ook wordt er gekeken naar de kosteneffectiviteit ten opzichte van de schildwachtklieroperatie.

Bron | Maastricht UMC

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden