null Beeld

Onderzoek: mogelijk wél langdurige immuniteit tegen corona, ook na milde klachten

Eerder verschenen Brits onderzoek toonde dat mensen die het coronavirus hebben gehad al na enkele maanden niet meer immuun waren voor de ziekte. Maar nieuwe studies brengen nu tegengeluid. Daaruit blijkt namelijk dat de antistoffen wél hun werk doen, waardoor er toch langdurige immuniteit tegen corona kan worden opgebouwd. En dat geldt zelfs voor mensen met milde klachten. 

Die langdurige immuniteit brengt ook nieuwe hoop voor het vaccin tegen corona.

Langdurige immuniteit tegen corona

Uit het eerdere Britse onderzoek bleek dat de antistoffen na de eerste vier weken in het lichaam hun piek hadden bereikt. Na slechts twee maanden leken deze al voor een groot deel uit het bloed van ex-coronapatiënten verdwenen. Maar volgens meerdere studies van Amerikaanse wetenschappers blijkt nu dat er toch wel langdurige immuniteit tegen corona door het lichaam wordt opgebouwd. Immunoloog aan de universiteit van Arizona, Deepta Bhattacharya, laat aan The New York Times weten dat uit meerdere studies blijkt dat er maanden na een besmetting van het coronavirus nog voldoende antilichamen en immuuncellen aanwezig zijn, die het virus herkennen en afweren. De antistoffen nemen na verloop van tijd dus wel af, maar het lijkt uit dit nieuwe onderzoek nog voldoende te zijn om je te beschermen.

Ook immunoloog Marion Pepper van de universiteit van Washington laat weten dat alle bouwstenen in het lichaam aanwezig zijn voor een volledig beschermende immuunreactie.

Milde klachten

Daarnaast kwam uit eerder onderzoek naar voren dat mensen met milde klachten minder antistoffen zouden aanmaken. Dit wordt volgens deze wetenschappers eveneens ontkracht. Ook bij mensen met milde klachten zien wetenschappers van onder andere de universiteit van Washington dat zij langdurige immuniteit tegen corona opbouwen. Dit lijkt sterk genoeg om een tweede infectie tegen te houden. Wel laat immunoloog Pepper weten dat dit pas echt kan worden bevestigd als de meeste mensen die opnieuw worden blootgesteld aan het coronavirus, hier niet ziek van worden. Er is dus nog meer onderzoek nodig, maar het biedt volgens haar wel alvast hoopvol resultaat.

Lees ook: Onderzoek: ‘Besmette mensen zónder symptomen hebben net zoveel virusdeeltjes in hun lijf’

Coronavaccin

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan een coronavaccin. Ook daarvoor is de uitkomst van deze nieuwe studies positief. Dit zou mogelijk betekenen dat een gevaccineerd persoon langdurig beschermt blijft tegen het coronavirus. Toch is het nog niet duidelijk hoelang het coronavaccin precies bescherming biedt. Het is goed mogelijk dat na een vaccinatie de immuniteit langzaam weer afneemt, maar daardoor heb je wel antistoffen en immuuncellen in je lichaam. Hierdoor kun je het virus sneller herkennen en de antilichamen sneller worden geproduceerd. Dat zorgt ervoor dat je minder hevig ziek wordt bij een tweede besmetting van het virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The New York Times, AD, Nieuwsblad.be

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden