null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: kankermedicijn mogelijk goedkoper door gemanipuleerde eieren

Bijzonder nieuws. Wetenschappers van het Schotse Roslin Institute aan de Universiteit van Edinburgh zijn erin geslaagd kippen eieren te laten leggen die medicatie bevatten tegen bepaalde vormen van kanker.

De medicijnen die uit de eieren worden gehaald zijn honderd keer goedkoper te produceren dan als ze worden gemaakt in fabrieken. De kwaliteit van het geneesmiddel blijft volgens de Britse onderzoekers hetzelfde.

De kip en het ei

Voor het onderzoek voegden de wetenschappers twee menselijke eiwitten toe aan het DNA van een kip. Het ene eiwit werkt tegen virussen en bepaalde vormen van kanker, het andere stimuleert beschadigde weefsels zichzelf te herstellen. De onderzoekers benadrukken dat de kippen hier geen nadelige effecten van hebben ondervonden. “Ze leggen eieren zoals ze dat normaal ook doen.”

Dure eiwit-medicijnen

Veel ziekten ontstaan doordat het menselijk lichaam van nature niet genoeg van een bepaald eiwit of chemische stof aanmaakt. Om die reden worden er flink wat medicijnen geproduceerd op basis van eiwitten. Maar het productieproces van deze eiwitten is ingewikkeld en daardoor heel duur. De genetisch gemanipuleerde eieren zouden daarom een goede oplossing kunnen zijn. Om één dosis medicatie te maken, zouden de kippen drie eieren moeten leggen. Doordat een gemiddelde kip 300 eieren per jaar legt, gaan de productiekosten voor het maken van het medicijn flink omlaag.

Meer onderzoek

Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om het medicijn op mensen te testen. Maar vanwege de veelbelovende resultaten zijn ze hoopvol dat het geneesmiddel over een aantal jaar op grote schaal gebruikt kan worden.

Bron| BMC Biotecnology journal

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden