null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: jongeren zijn perfectionistischer dan vroeger

Maar liefst één op de vier millennials (generatie geboren tussen 1980 en 2000) krijgt een burn-out. En van Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2010) verwacht de helft van de jongeren misschien zelf een burn-out te krijgen. De grootste oorzaak hiervoor: beide generaties jongeren zijn een stuk perfectionistischer dan vroeger, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens Vlaamse wetenschappers wekken opvoeding en sociale media de drang om alles goed te willen doen, nog meer aan. “Millennials worden omringd door sociale media met onrealistisch ‘perfecte’ leventjes. Die beelden worden gezien als de maatstaven voor hun succes. Als ouders dan ook nog eens erg controlerend en kritisch zijn, wordt perfectionisme alleen nog maar meer in de hand gewerkt,” aldus onderzoeker en klinisch psycholoog Simon Sherry.

Streven leidt tot minder successen

Perfectionisme uit zich vaak in angst, stress, depressie en eetstoornissen. Daarnaast zijn perfectionisten vatbaarder voor negatieve emoties zoals schuldgevoel, jaloezie en angst. En zijn ze minder gewetensvol. Het streven naar perfectie leidt daardoor tot meer mislukkingen en minder successen waardoor ze zich meer zorgen maken over hun onvolmaaktheden. Onderzoekers stellen dat al deze factoren bijdragen aan een grotere kans op een burn-out.

Tegengif voor perfectionisme

De Belgische psycholoog heeft wel een idee hoe je als ouder het perfectionisme bij je kind kunt bestrijden. “Kinderen moeten het gevoel krijgen dat ze fouten mogen maken, en het is belangrijk dat je hen toelaat daar ook uit te leren. Ook je onvoorwaardelijke liefde waarbij je verder kijkt dan alleen maar de prestaties, werkt als tegengif voor perfectionisme. Leg je kinderen ook uit dat die zogezegd perfecte leventjes van sterren en op sociale media vaak niet de realiteit zijn en dat ze zich daar niet hoeven aan te spiegelen,” adviseert Sherry. “Daarnaast moeten we onrealistische mediabeelden proberen te verminderen en de jonge perfectionisten meer ondersteuning bieden.”

Bron|HLN.be, GGZ, Universiteit van Nederland

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden